Карантин триватиме до початку травня

14:45, 08.04.2020
Карантин триватиме до початку травня

РНБО наголосили, що пом'якшення карантину – це "дезінформація"

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль спростував інформацію про те, що нібито карантин можуть послабити з 14 квітня. Ймовірніше за все, всі карантинні обмеження продовжать до початку травня.

 

Про це прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів під час пресбрифінгу після засідання уряду.


“Наголошую, що протягом квітня ми не відступимо від того карантинного режиму, який запроваджений і буде провадитись до встановленого 24 квітня. І, можливо, скоріше за все, буде продовжений до початку травня місяця",- сказав він.

 

За словами Шмигаля, за умов позитивної динаміки, вже наступного місяця Кабмін запустить економіку України. Тобто якщо впродовж квітня ситуація з коронавірусом покращиться, в травні уряд детально повідомить про наступний план дій.

 

“Кожен буде знати свою роль, час і місце. Коли він почне ходити на роботу і коли почне повноцінно працювати, які будуть соціальні стандарти нашого життя: масочний режим, соціальні дистанції, розтермінування в часі початку й завершення робочого часу, щоб не створювати години пік. Над всіма цими пунктами та завданнями уряд сьогодні працює доволі напружено і, сподіваюсь, ефективно”, - зазначив Денис Шмигаль.

 

Не говорять і про пом"якшення карантину і в офісі Президента.

 

У Повідомленні йдеться, що наразі не можна говорити про пом'якшення карантинних заходів, особливо з урахуванням Великодніх свят, коли існує загроза скупчення людей.

 

Такої згоди дійшли на традиційній нараді під головуванням Президента України Володимира Зеленського щодо боротьби з коронавірусом.


 

“Карантин – це те, що нас рятує. Завдяки тому, що ми запровадили його вчасно, поширення коронавірусу відбувається не так швидко. Ми бачимо, що багато українців відповідально ставляться до карантину, хоча це нелегко. Ми ж маємо бути відповідальними щодо людей і зробити все, аби полегшити їхнє життя у цей час”,- сказав Володимир Зеленський.

 

РНБО наголосили, що пом'якшення карантину – це "дезінформація". Зокрема, в Апараті Ради національної безпеки і оборони України наголосили, що не готували жодних "проєктів рішення РНБО" щодо "пом'якшення" карантинних заходів, запроваджених для боротьби з коронавірусною інфекцією.

 

А Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов назвав це "безвідповідальною дезінформацією й елементом інформаційної спецоперації, яка реалізується проти нашої країни з метою дестабілізації ситуації".

 

Також відомство наголосило, що заходи, яких вживає влада до протидії коронавірусній інфекції, є ефективними, дієвими і аналогічними діям більшості країн Європи та світу.

 

Пом'якшувати карантинні заходи, запроваджені через пандемію коронавірусу, можна лише у випадку стійкої тенденції до зниження кількості нових випадків, вважають в ЦГЗ.

 

Тут зазначили, що в Україні вже є певна тенденція до зменшення кількості нових випадків інфікування. Це свідчить про те, що карантинні заходи "реально діють".

 

За словами начальника відділу епіднагляду за інфекційними хворобами Романа Родини, карантинні обмеження ще рано скасовувати, бо попри те, що в Україні тенденція до зниження є, вона повинна бути стійкою.


 

Додамо, що 87% українців бачать реальну загрозу поширення коронавірусу в Україні. Проте лише 51% вважає, що Covid-19 може зачепити їхню родину. Такі результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг". А серед найбільших страхів наразі – зараження коронавірусом і зниження доходу.

 

Також 83% підтримують можливу заборону на проведення масових заходів, страйків, мітингів в умовах надзвичайного стану в країні. Однак, третина все ж висловлюється за те, що карантин був правильним рішенням влади.