Глава МОЗ про коронавірус: Найважче попереду

19:20, 20.03.2020
Глава МОЗ про коронавірус: Найважче попереду

Глава МОЗ закликає дбати про власну безпеку, про стареньких родичів та не ігнорувати перших симптомів респіраторних захворювань.

Міністр охорони здоров’я Ілля Ємець каже, що кількість хворих через коронавірус буде зростати, закликає дотримуватись карантину і своєчасно звертатися до лікарів.

 

Про це він заявив у зверненні.

 

 "Щодня ми отримуємо результати лабораторних тестів з новими підтвердженими випадками і, на жаль, поки що їх ставатиме більше. Водночас поки що наша статистика менша, ніж у багатьох європейських країнах, але сподіватися на те, що вірус обійде Україну стороною, хибно. Найважче попереду. Вірус буде ширитися. Ми бачимо, що у випадку розвитку найгірших сценаріїв система охорони здоров’я розвинутих європейських країн не витримує навантаження. Попри те, що у нас є багато талановитих професійних лікарів, сама недореформована медична система України значно слабша за європейські, і нам буде значно важче прийняти потужний удар, якого може завдати коронавірус при найгіршому сценарії. Але ми ще можемо не допустити цього дотриманням режиму карантину",- сказав Ємець.

 

Міністр запевняє, що держава оперативно вживає необхідних заходів, щоб вберегти українців від пандемії та не допустити повторення катастрофічного досвіду інших країн. Водночас, він каже, що дії влади можуть бути марними, якщо кожен громадянин не продемонструє свідомості та відповідальності.

 

Ємець наполягає, щоб українці залишались вдома, мили руки, тримали дистанцію, бо "байдужість до карантину та нехтування правилами може коштувати життя". 

 

Глава МОЗ закликає дбати про власну безпеку, про стареньких родичів та не ігнорувати перших симптомів респіраторних захворювань.

 

Як повідомляла УМ, станом на вечір 19 березня в Україні було зафіксовано вже 26 випадків захворювання Covid-19, три з них – летальні, одна людина вилікувалась.

 

В Україні запровадили карантин із 12 березня до 3 квітня щонайменше. Міста стали закривати всі заклади, крім маркетів і аптек. Кордон для іноземців закрито, міжміське автобусне й залізничне сполучення з 18 березня призупинено.