Київрада планує відновити роботу метро

21:37, 18.03.2020
Київрада планує відновити роботу метро

Закрите метро і переповнені маршрутки лише сприяють поширенню коронавірусу.

Міська влада Києва розробляє план спецзаходів, які передбачають відновлення роботи столичного метрополітену найближчим часом.

 

Проте відновлення роботи підземки передбачатиме деякі обмеження.

 

Про це повідомив журналістам секретар Київради Володимир Прокопів у середу ввечері.

 

"Непрацюючий метрополітен - величезна проблема для міста. Але київська влада повинна виконувати постанову Кабінету міністрів. Ми разом з колегами розробляємо план спецзаходів, щоб метро все-таки запрацювало, але з деякими обмеженнями", - сказав пан Прокопів.

 

За його словами, метрополітен повинен обслуговувати людей, які працюють на стратегічних підприємствах, що забезпечують життєдіяльність міста.

 

Йдеться в тому числі про київських медичних працівників, які їздять на роботу з сусідніх областей, і які критично необхідні на своїх робочих місцях. Саме тому у Київраді терміново розробляють програму для "Київпастрансу", щоб забезпечити проїзд цих людей на роботу і з роботи.

 

Зауважимо, що перед цим натякав на транспортні проблеми у Києві через припинення роботи метро і мер столиці Віталій Кличко. Спочатку він закликав Кабінет міністрів зобов’язати керівників установ і підприємств перевести людей на віддалену роботу у разі, коли гострої потреби у присутності співробітників на робочих місцях немає.

 

"Більшість установ і підприємств перевели працівників на роботу у віддаленому режимі або надали їм відпустки. Але є й такі, що змушують людей їздити на роботу, погрожуючи звільненням. Це безвідповідально у ситуації обмежувальних заходів. Звертаюся до Кабінету міністрів: жорстко зобов’язати керівників установ і підприємств, де немає гострої потреби в присутності співробітників на робочих місцях, перевести людей на віддалену роботу. І контролювати виконання керівниками такого розпорядження", - наголосив Кличко у відеозверненні в середу вдень.

 

Мер столиці додав, що в іншому випадку "ніякі закриття метро та інші обмежувальні заходи ситуації з розповсюдженням коронавірусу не врятують".

 

І зауважив, що робота міського транспорту в режимі обмежувальних заходів "мотивована одним - перевозити киян, яким справді необхідно їхати на роботу".

 

За словами Кличка, йдеться про лікарів, працівників продуктових магазинів та підприємств, що не можуть зупинитися, бо забезпечують життєдіяльність міста. Всі інші, на його думку, мають залишатися вдома.

 

Така реакція столичної влада пов’язана із тим, що вже у перший день після закриття київського метро кияни буквально штурмували наземний транспорт – маршрутки, тролейбуси і трамваї, коли намагалися добратися на роботу в середу зранку.

 

 

В деяких районах (переважно на лівому березі столиці) на зупинках одночасно зібралися сотні людей. Вдень скандали у громадському транспорті не припинялися, водії трамваїв часто відмовлялися їхати і викликали поліцію, якщо у салоні було більше десяти людей. Це, в свою чергу, спричиняло затори.

 

Як повідомляла УМ, після закриття метро у Києві, Харкові і Дніпрі із 18 березня пасажирів допускатимуть у наземний транспорт лише у захисних медичних масках.

 

Мер Харкова Геннадій Кернес раніше відмовлявся зупинити роботу метро, але нині змінив свою думку і лякає харків'ян "трупиками" в Італії, де метро не припиняло роботу.