Меморіальний центр Голокосту ініціює перейменування станції «Дорогожичі» на «Бабин Яр»

13:26, 11.02.2020
Меморіальний центр Голокосту ініціює перейменування станції «Дорогожичі» на «Бабин Яр»

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» подав звернення на ім’я Київського міського голови Віталія Кличка про перейменування станції метро «Дорогожичі» на «Бабин яр».

 

Про це у Facebook повідомив керівник проєкта керівник меморіального центра Макс Яковер.

 

"За перейменуванням станції повинен послідувати редизайн. Саме зі станції повинна розпочатися розповідь, яка триватиме у заповіднику та музеї", - зазначив Макс Яковер, керівник проєкта меморіального центру «Бабин Яр»

 

Майбутній Центр Голокосту стане меморіалом нового покоління. Концепція проєкту побудована довкола сприйняття відвідувачів центру. Архітектурне рішення допомагає на фізичному рівні відчути небезпеку, яка оточувала жертв Голокосту під час тих трагічних подій.

 

Як зазначає прес-служба центру, з такою пропозицією вже подано звернення на ім'я мера Віталія Кличка. Фінансування усіх витрат, пов’язаних із процесом перейменування, ініціатори запропонували взяти на себе.

 

«Така ініціатива пов’язана із тим, що станція метро „Дорогожичі“ розташована безпосередньо на історичній території урочища Бабин Яр — місця пам’яті, де у 1941−1943 рр. відбулася одна з найбільших трагедій Голокосту. Саме тут здійснювалися масові розстріли, в яких, за даними істориків, загинуло близько 100 тисяч людей різних національностей та віросповідань — євреїв, українців, ромів, радянських військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарні», — зазначили у повідомленні.

 

У заяві висловлена впевненість, що у майбутньому на території Бабиного Яру буде збудовано Меморіальний центр, що включатиме музейну, освітню, науково-дослідну частини, а також, власне, і сам меморіал.

 

До основної експозиції, розташованої на 20 метрів нижче рівня землі, веде довгий, схожий на щілину, вхід. Його стіни врешті змикаються над відвідувачем.

 

 

Це аналогія, з одного боку, шляху жертв Бабиного Яру до місця загибелі, а з іншого – спершу непомітного, але невпинного сліпого занурення суспільства у темряву насилля. Після того як відвідувач проходить основною експозицією, він повільно повертається у сповнений світлом простір. Цей демократичний простір є серцем меморіального центру та символізує майбутнє, що дає надію.

 

 

На думку авторів звернення, перейменування станції метро спростить навігацію у місті для всіх, хто прагне відвідати це місце пам’яті, дізнатися більше про трагедію Бабиного Яру або вшанувати невинно вбитих, «допоможе розкрити унікальність усієї місцевості та поширити знання про події, які тут відбулись».

 

«Бабин Яр є місцем злочину двох тоталітарних систем. Одна знищила у цьому місці тисячі невинних людей, а друга намагалася приховувати правду про ці події», — зауважив Максим Яковер, генеральний директор Меморіальний центр Голокосту Бабин Яр.

 

У Меморіальному центрі стверджують, що ініціатива вже здобула широку підтримку киян, громадських організацій, активістів та лідерів громадської думки.

 

Нагадаємо, урочище Бабин Яр — це місцина в Києві, яка має жахливу історію. У часи Голодомору 1932-33 рр. там ховали людей, що померли з голоду. А під час Другої світової Бабин яр став місцем розстрілу понад 100 тисяч людей різного етнічного походження, але здебільшого євреїв та ромів.

 

 

Також саме з Бабиним Яром пов’язана Куренівська трагедія, коли відходи цегляних заводів, якими вирішили заповнити яр для прокладення шляхів і облаштування парку, потекли на Куренівку — тоді загинуло понад 1,5 тис людей.