93 омбр закликає підтримати акцію пам’яті «Останній бій Холодного Яру» перед Лук’янівським СІЗО

17:47, 07.02.2020
93 омбр закликає підтримати акцію пам’яті «Останній бій Холодного Яру» перед Лук’янівським СІЗО

93-тя окрема механізована бригада закликає підтримати акцію пам’яті “Останній бій Холодного Яру”, яка відбудеться у Києві у неділю, 9 лютого.

 

Про це йдеться у дописі 93 омбр, яка носить ім’я Холодного Яру.

 

Акцію пам’яті героїв Холодного Яру, лідерів повстанського руху Київщини та Січових стрільців, яка приурочена до річниці повстання в Лук’янівській в’язниці 9 лютого 1923 року, проводить громада Протасового Яру.

 

“Холодний Яр – це повстанський рух, який не тільки утримував плацдарм для армії УНР в надії на їх повернення, але і гарний досвід самоорганізації українців.

 

Лідери Холодного Яру в результаті масштабної операції ВчК (чекістів) були ув’язнені у Лук’янівській тюрмі і призначені до страти через розстріл.

 

Вранці 9 лютого 1923 року в Лук’янівській в’язниці Києва засуджені до розстрілу українські козаки й офіцери заволоділи револьвером охоронця, захопили рушниці та набої в канцелярії тюрми і підняли повстання.

 

У ході відчайдушного чотиригодинного бою загинуло 38 повстанців. Реабілітовано їх було лише у 2016 році”, – нагадують у 93-й бригаді.

 

Акція “Останній бій Холодного Яру” відбудеться перед центральним входом до Лук’янівського СІЗО у неділю, 9 лютого.


Початок о 10:00.
Адреса: вул. Дегтярівська, 13 (метро Лук’янівська).

 

Громадський рух на захист Протасового Яру, який є організатором цієї акції, вже тривалий час бореться проти скандальної забудови однойменної зеленої зони в центрі Києва. Звести три 40-поверхових будинки на схилі, що входить до зони охоронюваного ландшафту, планує дніпровська компанія-забудовник ТОВ “Дайтона Груп”. Її бенефіціарами якої є дніпровські бізнесмени Геннадій Корбан і Олег Левін.

 

“Громада Протасового яру – це не тільки про боротьбу з дніпровським бандитом Корбаном та незаконною забудовою. Не тільки про комунальні проблеми і самоорганізацію людей заради вирішення проблем, які не вирішує влада.

 

“Громада Протасового Яру – це про здорове суспільство. І оскільки основою здорового суспільства є пам’ять про минуле, громада Протасу вирішила провести акцію пам’яті “Останній бій Холодного Яру”, щоб вшанувати пам’ять лідерів українського підпілля Київщини минулого століття”, – наголошує голова ГО “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний.