У Раді попросили КС розглядати судові реформи Зеленського і Порошенка разом

14:54, 21.01.2020
У Раді попросили КС розглядати судові реформи Зеленського і Порошенка разом

Представниця Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря подала клопотання про об'єднання провадження з приводу судової реформи Володимира Зеленського і судової реформи Петра Порошенка.

 

Про це вона заявила під час засідання КС, який розглядає подання Верховного Суду щодо конституційності окремих положень закону Зеленського.

 

За її словами, зараз Європейський суд з прав людини розглядає скаргу окремих суддів Верховного Суду України, що підпадає під ліквідацію в рамках реформи судоустрою 2016 року.

 

Судді Верховного Суду України подали скаргу до Конституційного Суду щодо закону №1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів". Її розгляд уже відбувається в закритому засіданні КС.

 

Совгиря вважає, що це провадження треба об'єднати з провадженням, відкритим за скаргою Верховного Суду щодо закону №193-IX "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" і деяких законів України щодо діяльності органів судового самоврядування".

 

За словами голови Верховного Суду Валентини Данішевської, ці провадження не можна об'єднати, тому що вони на різних стадіях розгляду, а також мають різний предмет розгляду.

 

Судді КС проголосували за розгляд цього клопотання в закритій частині.

 

Нагадаємо, сьогодні проходить друге засідання КС у рамках відкритого розгляду скарги Верховного Суду про впровадження судової реформи Володимира Зеленського.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроект про судову реформу.

 

Документ скорочує склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, розширює список посад, на які поширюється люстрація.

 

Як відомо, в посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень законопроекту №1008.
 
 
Посли написали листа на ім'я голів комітетів Ради з питань правової політики Ірини Венедіктової та з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського.
 
 
Дипломати, зокрема, вказали на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду й застосування люстрації до членів ВККС.
 

А голова Верховного суду Валентина Данішевська скаржилася, що не може поспілкуватися із президентом Володимиром Зеленським щодо його політики по відношенню до Верховного суду.

 

Порошенко вважає, що судова реформа «Слуг народу» змусить українців шукати справедливості в судах за кордоном

 

Як відомо, Верховний Суд створили в рамках судової реформи 2016 року. Судді Верховного Суду України та вищих спецсудів, які не брали участі або не пройшли конкурсний відбір, підпадали під переведення в апеляційну інстанцію. Якщо вони заперечували, то могли бути звільнені.

 

Процедура ліквідації Верховного Суду України та вищих спецсудів поки що не завершена.