Філарет вимагає у Варфоломія повернути оригінал постанови про ліквідацію УПЦ КП

17:05, 20.01.2020
Філарет вимагає у Варфоломія повернути оригінал постанови про ліквідацію УПЦ КП

Почесний патріарх ПЦУ Філарет звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія з вимогою повернути оригінал постанови Помісного Собору від 15 грудня 2018 року зі Стамбула до України.
 
 

Про це він заявив під час прес-конференції у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

«Зараз вимагаємо від Вселенського Патріарха Варфоломія щоб він повернув нам оригінал собору. Чому оригінал знаходиться в Константинополі, це ж собор Київського патріархату, і тому оригінал повинен бути в канцелярії КП, а не в канцелярії Константинопольського патріархату. Він міг мати копію цієї постанови, а не оригінал», - сказав Філарет.

 

До цього Філарет додав, що відкликав свій підпис під постановою про ліквідацію УПЦ КП, бо вважає, що українська церква не отримала повної автокефалії, натомість, на його думку, стала залежною від Константинопольського патріархату.


Як повідомляла УМ, 10 січня, колишній Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що офіційно відкликав свій підпис під постановою помісного собору від 15 грудня 2018 року, на якому була ліквідована УПЦ КП.

 

Епіфаній оголосив про юридичну ліквідацію УПЦ КП і УАПЦ. 

 

5 січня 2019 року, Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію об’єднаної Православної церкви України.

 

Церква Еллади стала першою після Вселенського патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала незалежну ПЦУ та вступила з нею у міжцерковне спілкування.

 
Нагадаємо, 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але численні парафії переходять до ПЦУ.