Зеленський поїде до Ізраїлю на роковини звільнення в'язнів Аушвіцу

12:15, 20.01.2020
Зеленський поїде до Ізраїлю на роковини звільнення в'язнів Аушвіцу

Президент України Володимир Зеленський поїде до Ізраїлю, де візьме участь у заходах, присвячених 75-й річниці звільнення нацистського концтабору Аушвіц, що відбудуться 22-23 січня 2020 року.

 

Про це повідомляє  "The Times of Israel".

 

За словами президента, він планував візит до Ізраїлю, однак не приймав остаточне рішення до моменту повернення в Україну тіл загиблих внаслідок авіакатастрофи в Ірані.



Зеленський зазначив, що було б справедливо, якби йому дали слово на заходах, щодо вшанування пам'яті в'язнів табору.

 

"Для мене особисто неважливо, чи я виступатиму. Але так багато людей, які загинули внаслідок цієї трагедії (під час Голокосту – ред.), починаючи з Бабиного Яру, де стратили 150 тисяч українських євреїв. Статистична інформація, яку ми маємо, показує, що кожен четвертий з євреїв, які загинули під час Голокосту, був українцем. Для українців дуже важливо вшанувати жертв Голокосту. Тому, вважаю, було б справедливо, якби президент України виступив із промовою. Я знаю, що в ізраїльської сторони інший формат; нас не запросили виступати. Але в будь-якому випадку, я буду присутній на цій церемонії", - розповів Зеленський.

 

Заходи, присвячені 75-й річниці звільнення нацистського концтабору Аушвіц, відбудуться 22-23 січня в Єрусалимі.

 

У таборі "Аушвіц-Біркенау" в роки Другої світової війни, за оцінками, загинули понад мільйон людей, більшість з яких становили євреї.

 

Загалом під час Голокосту нацисти і їхні спільники вбили шість мільйонів євреїв.

 

Як повідомляла УМ, 14 січня Міністерство закордонних справ України відреагувало на заяву МЗС Ізраїлю щодо відповідальності українських націоналістів за вбивства під час Голокосту.

 

На початку року посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький і Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон висловили занепокоєння через те, що Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація досі відзначають історичні події та їх постаті, які “потрібно раз і назавжди засудити”.

 

Президент Польщі не поїде в Ізраїль на заходи пам'яті жертв Голокосту.

 

Варто нагадати, що глава МЗС Ізраїлю Ісраель Кац не став на початку лютого минулого року вибачатися за свої висловлювання про причетність поляків до Голокосту, як того раніше зажадала від нього Варшава.