«Приниження парламенту»: депутати прокоментували заяву Гончарука

16:24, 17.01.2020
«Приниження парламенту»: депутати прокоментували заяву Гончарука

Принижувати парламент в парламентсько-президентській республіці є неприпустимо.

 

Про це у п’ятницю, 17 січня, сказав у кулуарах Ради народний депутат Микола Княжицький, коментуючи відставку прем’єра Олексія Гончарука., передає "Новинарня".

 

“Прем’єр, пишучи заяву на ім’я президента, очевидно принижує парламент. Дуже багато людей вважає, що в нас вже побудована диктатура однієї людини і від парламенту нічого не залежить. Тому заява на ім’я президента, з моєї точки зору, – це приниження парламенту та парламентаризму”, – заявив нардеп від “Європейської солідарності”.

 

За словами Княжицького, багато хто вважає, що це такий сміливий крок прем’єра, який ставить президента відповідальним за майбутнє в країні і примушує його ухвалити рішення.

 

“Прем’єр сьогодні був відсутній на годині запитань до уряду, хоча мав би прокоментувати свою чи то фейкову, чи то не фейкову відставку. Це неповага до парламентаризму як інституції влади – такий ігнор. Гончарук прибув до Ради тільки аж на вимогу голів фракцій і депутатських груп”, – сказав Тарас Батенко із об’єднання “За майбутнє”.

 

Депутат від фракції “Батьківщина” Сергій Власенко під час засідання обурився, що під час години запитань до уряду народні обранці не мали змоги поспілкуватися з очільником Кабміну.

 

“Зараз у залі лунають абсолютно незрозумілі оплески монофракції людині, яка сказала, що в нашого президента “туман в голові” і “пустота”. Ви цьому аплодували? Використаймо пункт порядку денного “Різне” для обговорення цього фарсу, який нам тут влаштував поки що прем’єр-міністр, прийшовши і наговоривши незрозумілих гасел”, – наголосив Власенко.

 

Як зазначив голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, у випадку схвалення Володимиром Зеленським заяви про відставку прем’єр-міністра Олексія Гончарука “слуги” підтримають це рішення одноголосно.

 

“На мою думку, немає реальних причин, чому би Гончарук пішов у відставку. До того ж, на переправі коней не міняють, тобто є Кабмін, він сформований, є програма дій уряду, бюджет прийнятий під цю програму, тому ця відставка – болюча для держави. Тому я думаю, що вони мають знайти якийсь компроміс”, – додав нардеп.

 

Як повідомляла УМ, 17 січня стало відомо, що Гончарук написав заяву про відставку.

 

Офіс президента  повідомив, що вже отримав заяву. Її розгляне президент Володимир Зеленський - після чого повідомить про своє рішення.

 

Зеленський вимагає від правоохоронних органів за два тижні встановити причетних до запису розмов під час зустрічі Гончарука, міністрів і представників Національного банку

 

15 січня в мережу злили запис прослуховування Гончарука. На оприлюдненому аудіозапису нібито прем'єр каже, що президент Володимир Зеленський не розуміє економічних процесів у країні. При цьому сама особа, яка говорить, визнала себе профаном в економіці.

 

Джерело в "Слузі народу" в коментарі LB.ua підтвердило, що йшли "консультації і переговори про можливу відставку Гончарука за власним бажанням. За інформацією на зараз, заява про відставку є. Але рішення не прийнято".

 

Зранку 16 січня Гончарук заявив, що ворогам не вдасться зупинити його, – і навів аргументи на користь того, що він не "профан" в економіці.

 

16 січня опублікували частину розмови нібито прем`єр-міністра Олексія Гончарука, міністра фінансів Оксани Маркарової та двох заступників голови Нацбанку Катерини Рожкової і Дмитра Сологуба.

 

Голос, схожий на голос голови уряду, повідомив, що потрібно представити президенту Володимиру Зеленському реалістичний прогноз у країні на наступні три роки.

 

У "Слузі народу" вважають оприлюднення записів проти Олексія Гончарука провокацією групи Ігоря Коломойського.

 

Згідно з українським законодавством, питання про відставку уряду не можна розглядати протягом року з моменту затвердження програми діяльності Кабміну. Таким чином, уряд Гончарука має імунітет до жовтня 2020 року.