Верховна Рада ухвалила закон про середню освіту: головні новації

19:12, 16.01.2020
Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №0901 про повну загальну середню освіту. Відповідне рішення підтримали 327 народних депутатів України.
 
Як передає кореспондент УНН, йдеться про законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти.
 
Очікують, що вкотре змінене освітнє законодавство сприятиме підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, зростанню інтелектуального, культурного, духовно-морального потенціалу українців.
 
Законопроєкт, зокрема, передбачає, що в разі звернення батьків дитини з особливими освітніми потребами інклюзивний клас утворюється в обов’язковому порядку. Визначається мінімальна й максимальна кількість учнів в одному класі.
 
Кількість учнів у класі державного, комунального закладу освіти, як передбачено, не може становити менше 5 учнів i більше 24 учнів, які здобувають початкову освіту, а також 30 учнів, які здобувають базову чи профільну середню освіту.
 
Кожному педпрацівникові гарантується право підвищувати кваліфікацію в комунальному закладі післядипломної освіти за місцем проживанння, що не обмежує його право вибрати іншого суб’єкта освітньої діяльності для підвищення своєї кваліфікації.
 
Документ передбачає, що з 2020 року санаторні школи (санаторні школи-інтернати) припиняють набір учнів до 1-9 класів. Засновники санаторних шкіл протягом одного року з дня набрання чинності Закону мають змінити тип таких закладів освіти на ліцеї з обов’язковим збереженням у їх складі пансіонів. З 1 вересня 2024 року такі ліцеї забезпечують здобуття винятково профільної середньої освіти.
 
Органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації до 1 вересня 2020 року мають забезпечити створення районних, міських центрів професійного розвитку педагогічних працівників шляхом реорганізації науково-методичних установ (центрів, кабінетів), крім закладів післядипломної освіти, та організувати і забезпечити відбір працівників до зазначених центрів на конкурсних засадах.