У Харкові затримали хакерську групу, яка «наслідила» по всьому світу

07:15, 10.01.2020
Хакерська група, до складу якої входило троє українців та один іноземець, п’ять років поспіль «зламувала» сервера різних організацій та приватних осіб, а потім продавала доступ до їхніх комп’ютерів своїм замовникам. 
 
 
Як повідомила пресслужба Харківської поліції, для своїх bruteforce-атак зловмисники використовували спеціалізоване програмне забезпечення, що виявляло слабкі місця системи ОС Windows.
 
 
Частину «зламаних» серверів вони експлуатували на власний розсуд, створюючи нові структури для функціонування криптовалютних платформ.
 
 
Хакери також установлювали командні центри для вірусів зразка stealer, перетворюючи їх на інструменти проведення bruteforce-атак на нові вузли мережі.
 
Частину здобутого вони продавали іншим хакерам, які використовували отриману інформацію з корисливою метою. Тобто займалися здирництвом, списуванням коштів із банківських рахунків і карток тощо. 
 
Усі четверо були активними учасниками хакерських форумів, де отримували регулярні замовлення від громадян України, Росії, США, Франції, Китаю, Болгарії, Індії, Бразилії, Малайзії та північних країн Європи. Спілкування відбувалося через приховані месенджери.
 
Гроші за роботу зловмисники отримували на крипто- та електронні гаманці. На деяких із них слідчі виявили 80 тисяч доларів. Була також вилучена під час обшуків комп’ютерна техніка, різні носії інформації, чорнові записи, мобільні телефони, що доводять факт проведення віртуальних оборудок. Після низки експертиз, одному з учасників групи вже оголошено про підозру.
 
Наразі вирішується доля інших хакерів, у тому числі й іноземного громадянина.
 
Для цього слідчі готують міжнародне правове доручення, аби зафіксувати сліди їхньої діяльності за межами України.