ЄС назвав запуск поїздів до Криму ще одним порушенням суверенітету України з боку Росії

10:02, 24.12.2019
ЄС назвав запуск поїздів до Криму ще одним порушенням суверенітету України з боку Росії

Європейський Союз розцінює відкриття залізничного руху по Кримському мосту з РФ в анексований Крим як "ще одне порушення суверенітету і територіальної цілісності України з боку Росії".

 

Про це заявив у понеділок, 23 грудня, представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано, передає DW.

 

За його словами, російська сторона зробила ще один крок у бік "примусової інтеграції незаконно анексованого півострова" і нову спробу "ізолювати Крим від України, частиною якої є той".

 

Стано також звернув увагу на те, що Кримський міст заважає проходу суден, що прямують через Керченську протоку в українські порти в Азовському морі. ЄС очікує, що Москва в цьому питанні буде дотримуватися міжнародного права, додав він.

 

Як повідомляла УМ, президент Росії Володимир Путін 23 грудня відкрив рух по залізничній частині Керченського мостового переходу, що з'єднує окупований Крим з територією Росії.

 

Перший пасажирський поїзд проїде по мосту в ніч з 24 на 25 грудня 2019 року. Він вирушив із Санкт-Петербурга приблизно в той самий час, коли і Путін з Тамані. До Севастополя він приїде 25 грудня.

 

Представництво президента України в Криму відзначило протиправність запуску залізничного сполучення між окупованим Кримом і Росією. Представництво президента також засудило черговий неузгоджений з Україною візит президента РФ Володимира Путіна на окуповану територію України - Крим і місто Севастополь.

 

Кримський міст над Керченською протокою будували більш ніж чотири роки. Його автомобільна частина була відкрита в 2018 році. Україна, а також Євросоюз і США протестували проти будівництва Кримського мосту. Зведений над Керченською протокою міст - найдовша така споруда у всій Європі. Його протяжність становить 19 кілометрів. Будівництво Кримського моста обійшлося Росії в 228 млрд рублів (3,3 млрд євро в перерахунку).