У «Слузі народу» розповіли, як проходитимуть вибори за новим Виборчим кодексом

17:36, 19.12.2019
У «Слузі народу» розповіли, як проходитимуть вибори за новим Виборчим кодексом

Всі вибори, які будуть проходити в Україні, в тому числі й місцеві вибори 2020 року будуть проходити за новим Виборчим кодексом.

 

Про це у кулуарах Ради заявив голова партії "Слуга народу", перший заступник фракції Олександр Корнієнко.

 

"Зараз всі вибори в країні будуть проходити, включаючи вибори 2020 року, будуть проходити по-іншому, ніж проходили до цього. Парламентські вибори будуть проходити по системі відкритих пропорційних списків з так званою "регіональною прив’язкою". В кожному регіоні їх кількість дорівнює кількості областей. В Дніпропетровській області і Києві – два регіони", - пояснив він.

 

За словами Корнієнка, так само будуть проходити місцеві вибори.

 

"В кожному виборчому регіоні буде висуватися певна кількість кандидатів – це 450 розділити на кількість регіонів, приблизно 16. І виборець зможе віддати свій голос і за партію, і за кандидата…, якого пропонує партія… Той, хто буде більше набирати (голосів, - ред.) – будуть підніматися по списку. Так само будуть проводитися місцеві вибори в містах і селищах. Але нема таких селищ з більш як 90 тис. населення, до 9 тис. населення – це більша частина місцевих виборів, більша частина по кількості виборців по покриттю територій – це так звана "багатомандатна мажоритарка". Тобто з одного округу будуть перемагати мінімум дві, максимум чотири людини, які будуть потрапляти до місцевої ради", - зазначив він.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада України у четвер, 19 грудня, ухвалила в цілому законопроект про Виборчий кодекс України, з поправками Президента України Володимира Зеленського. Відповідне рішення підтримали 330 народних депутатів України.