Комітет Ради відмовився засудити дії Росії, яка використовує Інтерпол для тиску на Україну

17:41, 11.12.2019
Комітет Ради відмовився засудити дії Росії, яка використовує Інтерпол для тиску на Україну

Сьогодні Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Верховної Ради відмовився реагувати на протиправні дії Росії, яка використовує Інтерпол для тиску на громадян України. 

 

Про це повідомила народна депутатка Соломія Бобровська у Фейсбук.

 

"Проект Заяви, якою такі дії засуджуються, пропонували внести на розгляд Верховної Ради України, але її підтримали лише депутати Голосу (я та Святослав Вакарчук), ЄС (Ірина Геращенко), Батьківщини (Григорій Немиря) та одна депутатка зі Слуги народу - Ліза Ясько. Інші депутати фракції Слуга Народу відмовилися підтримати заяву, проти виступила депутатка з ОПЗЖ. У результаті проект заяви наразі не буде внесений навіть у порядок денний обговорення під час засідання Ради",  - написала вона.

 

 

 

Бобровська зазначила, що принципово далі буде продовжувати вимагати від Верховної Ради України реакції на використання Росією процедур Інтерполу, яке стало особливо очевидним під час затримання Ігоря Мазура, і яке раніше зачіпало і наших воїнів, і політиків, і представників Меджлісу кримськотатарського народу.

 

"Парламент має стояти на сторожі прав своїх громадян та відстоювати українську позицію у випадках утисків прав і свобод наших співвітчизників, а не ховати очі і розказувати, що це "не на часі", - підсумувала вона. 

 

Як повідомляла "УМ", 9 листопада в Польщі, на прикордонному пункті Дорогуск, за запитом Росії затримали співробітника секретаріату Уповноваженої Верховної Ради з прав людини, одного з лідерів УНА-УНСО, 46-річного ветерана АТО Ігоря Мазура на псевдо "Тополя". 

 

Як повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця, затримання в Польщі ветерана АТО Ігоря Мазура, що відбулося на підставі запиту Росії в Інтерпол, є не першим таким випадком у Польщі.

 

У МВС України повідомили, що Росія зловжила протоколом Інтерполу задля затримання Ігоря Мазура в Польщі.