Мінцифри тестує додаток «Дія», який має стати «державою у смартфоні»

15:57, 11.12.2019
Мінцифри тестує додаток «Дія», який має стати «державою у смартфоні»

Мінстерство цифрової трансформації запустило бета-версію мобільного додатка «Дія», який має об'єднати усі електронні послуги держави. У міністерстві запросили 20 тисяч українців, для тестування перших сервісів — цифрових водійських прав та техпаспорту на автомобіль.

 

Про це заявив віцепрем'єр-міністр України Михайло Федоров, повідомляє кореспондентка УМ.

 

«Сьогодні ми запускаємо вже бета-тестувальників нашого додатку «Дія», який є державою у смартфоні. Це наш перший крок. Перші послуги, які будуть у додатку, це можливість використовувати електронні водійські посвідчення та електронний технічний паспорт вже реально, офлайн у житті, за допомогою додатку. І також буде можливість через месенджери спілкуватися з державою, ставити питання більш сучасними засобами», — зазначив Федоров.

 

Мобільний додаток безкоштовно допомогла розробити приватна ІТ-компанія EPAM. Надалі у ньому щодватижні Мінцифри хочуть презентувати нові державні послуги онлайн.

 

Наразі міністерство запросило 20 тисяч українців зареєструватися на сайті «Дія», щоб стати учасниками тестування. Вони перші зможуть показувати патрульній поліції свої документи через смартфон.

 

«Коли громадянин надасть свої документи за допомогою цього додатку, поліцейський перевірить їх у електронному вигляді через QR-код. Це буде або за допомогою планшету, як це буде на першому етапі, або навіть за допомогою свого мобільного пристрою, якщо буде в цьому потреба», — пояснив перший заступник Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

 

Наступного року в додатку мають з'явитися і інші е-документи: цифровий студентський та паспорт громадянина України.

 

Напередодні в уряді анонсували запуск можливості спілкуватися з державними органами через популярні месенджери.

 

Раніше міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що всі державні послуги можна буде отримати за допомогою смартфону через 3-5 років. Вже до кінця 2019 року в Україні запустять інтернет-додаток «Дія», який і має виконувати функцію «держави у смартфоні».