Зеленський підписав закон про скасування державної монополії на виробництво спирту

14:53, 11.12.2019
Зеленський підписав закон про скасування державної монополії на виробництво спирту

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким скасовується монопольне право державного Укрспирту на виробництво спирту.

 

Відповідні відомості містяться на сайті Верховної Ради.

 

Законопроєктом передбачено, що державна монополія на виробництво спирту скасується з 1 січня 2020 року, водночас приватним підприємствам всіх форм власності дозволять виробляти спирт в Україні. Умовою виробництва спирту стане отримання відповідного дозволу у держави — ліцензії.

 

«Також проєкт закону запроваджує повну лібералізацію експорту спирту з України. Так, згідно з документом, експорт спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового здійснюють суб'єкти господарювання, які отримали ліцензію на виробництво», — пояснювали в Офісі президента під час презентації законопроєкту.

 

Відповідний закон Верховна Рада ухвалила 3 грудня.

 

Надалі очікується, що приватні компанії в Україні зможуть займатися виробництвом спирту. Це має побороти тіньовий ринок у галузі та збільшити надходження до бюджету.

 

Разом з цим уряд розпочав фінансовий аудит Укрспирту, за підсумками якого виявили доходи, з яких державна компанія і заплатила дивіденди та податки.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  «У вишиванках лобіюють інтереси Росії»: експерти про ситуацію в «Укрспирті»

 

Раніше президент зареєстрував у парламенту законопроєкт про демонополізацію виробництва спирту. У разі його ухвалення, приватним компаніям дозволять виробляти спирт. Раніше в уряді підрахували, що через державну монополію на виробництво спирту Україна щороку втрачає близько 4,6 мільярда гривень через розвиток тіньового сектору. Цю держмонополію там запропонували скасувати.

 

Як повідомляла УМ, правки, які Офіс Президента подав до “спиртового” законопроекту № 2300 передбачають дозвіл на імпорт спирту окремими підприємствами з 2023 року. Однак, за словами народного депутата від фракції “Слуга народу”, члена економічного комітету ВР Людмили Буймістер, імпорт спирту в Україну не можна дозволяти мінімум до 2025 року.