«У вишиванках лобіюють інтереси Росії»: експерти про ситуацію в «Укрспирті»

13:55, 26.10.2019
«У вишиванках лобіюють інтереси Росії»: експерти про ситуацію в «Укрспирті»

 Призначення нового керівника в ДП "Укрспирт" Сергія Блескуна і його перші публічні заяви викликали неабиякий резонанс серед експертів. Вони критикують як самого очільника, так і спосіб, у який профільні чиновники мають намір "поховати" державного спиртового монополіста.

 

Про це повідомляє УНН.

 

Усі експерти схиляються до того, що одна помилка чиновників може завдати державі значних збитків. Але головне їх побоювання — спиртову галузь України можуть "злити" під Росію.

 

"Призначення Блескуна якраз відображає стратегію РФ, яка намагається просувати в Україні своїх людей, які б виконували таку "брудну роботу", як наприклад, поховання спиртової галузі в Україні. Блескун до останнього дня працював у російській компанії, є представником тут однієї з горілчаних компаній, які до речі, також мають потужності в РФ. Тому потенційно є сценарій, який спрямований на те, щоб знищити українську спиртову галузь і завести сюди потрібних людей", — зазначив політичний експерт Віктор Прошкін.

 

За його словами, кандидатуру Блескуна нав’язав міністр економіки Тимофій Милованов.

 

"Милованов сам якраз цю всю біографію і розписав: що Блескун навчався у Московській школі економіки, працював фактично у російських компаніях. Мало того — він прив’язаний до одного з великих виробників горілки. Не можна призначати людину, яка пов’язана зі стейк-холдером, з тим, хто є вигодонабувачем у цій ситуації. Як можна галузь передати людям, які будуть мати з цього зиск?  А як буде тоді конкуренція виглядати? Як інші компанії працюватимуть на ринку? Фактично, якась група людей пролобіювала призначення цієї людини, з метою того, щоб отримати вигоду від приватизації, у потрібному їм руслі", — сказав експерт.

 

Він нагадав, що Блескун – не "нове обличчя" влади, адже він вже керував Укрспиртом у 2015-2016 роках.

 

"У зв’язку із демонополізацією виробництва спирту є загроза, що надходження від цього також зменшаться, в 4-5 разів до 25 млрд грн. Можемо мати "дірку" тільки від того, що не будуть надходити акцизи. Тому тут дуже дивна політика і мені здається, що вона спрямована на знищення вітчизняної економіки. Укрспирт і його підприємства — це підприємства переробної галузі, які створюють додаткову вартість. І це 5 тис. робочих місць, вони не поїхали в Польщу, в РФ", — наголосив Прошкін.

 

З приводу ситуації в Укрспирті висловився і колишній міністр АПК Максим Мартинюк. Він вважає, що Укрспирт однозначно підлягає приватизації, але не після демонополізації галузі, бо без монопольних ліцензій старі заводи Укрспирту інвесторам не потрібні. При цьому, він називає маячнею розрахунки з приватизації нового очільника Укрспирту Сергія Блескуна.

 

Довідка: Сергій Блескун — протягом 2001-2006 років жив і працював у Москві (РФ). Був директором по роботі з клієнтами ВАТ "Лебедянський" (соки ТМ "Я", "Тонус", "Фруктовий сад", "Фрустайл" і "Фрутоняня"). Протягом 2006-2008 років був директором концерну "Оверлайт" (ТМ "Мягков", "Штурман", "Одеса", L’Odessika), власником якого був Борис Кауфман — він же був бенефіціаром "Платинум банк", у який Блескун у час свого керівництва в ДП "Укрспирт" спрямував кошти.

 

Протягом 2008-2015 років Блескун був комерційним директором компанії Nemiroff, звідки і потрапив у ДП "Укрспирт". Після звільнення з ДП "Укрспирт" у 2016 році працював у компанії MaxFoods Europe, яку пов’язують з російським бізнесменом Ігорем Лисиненком.

 

Як повідомляла УМ, Головного бухгалтера ДП "Укрспирт" Сергія Безродного екстрадували з Польщі в Україні для притягнення до кримінальної відповідальності.

 

 колишнього генерального директора ДП "Укрспирт" Михайла Лабутіна затримали в Румунії у грудні за підозрою у причетності до вбивства. Лабутіну також було повідомлено про підозру у фінансових махінаціях на суму 200,7 мільйона гривень. 
 
Відомо, що в грудні 2014 року Міністерство аграрної політики і продовольства України відсторонило керівника "Укрспирту" Михайла Лабутіна з посади, призначивши тимчасово виконуючим обов'язки гендиректора ДП "Укрспирт" його заступника Віктора Панкова.
 
У січні 2015 року Інтерпол оголосив Лабутіна в розшук. Згідно з інформацією на офіційному сайті міжнародної поліції, він розшукується за підозрою у привласненні, розтраті або заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинених в особливо великих розмірах або організованою групою.
 
Генеральна прокуратура направила запит щодо екстрадиції в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності колишнього директора ДП "Укрспирт", якого було затримано на території Румунії.
 

Також екс-главу "Укрспирту" звинувачують в ухиленні від сплати податків і загрозі або насильстві щодо працівника правоохоронного органу.

 

30 травня 2017 року Панкова вбили пострілом у спину в Дарницькому районі Києва.

 

В кінці грудня 2017 року поліція затримала підозрюваних у вбивстві Панкова і в низці інших замахів на бізнесменів в Києві.