«Гуцульська овеча бриндзя» стала першим українським продуктом, що має географічне зазначення

14:44, 09.12.2019
«Гуцульська овеча бриндзя» стала першим українським продуктом, що має географічне зазначення

Міністерством розвитку економки, торгівлі та сільського господарства України видано свідоцтво про реєстрацію права про використання зареєстрованого зазначення походження товару – сир «Гуцульська овеча бриндзя». Свідоцтво видане відповідно до Закону України «Про охорону прав на зазначення походження товарів».

 

Про це повідомляє інформаційно-аналітичний портал агропромислового комплексу України.

«Гуцульська овеча бриндзя» - це перше українське географічне зазначення, що відповідає всім європейським вимогам до реєстрації і має право на визнання в ЄС. Заявку на реєстрацію географічного зазначення було подано громадською спілкою «Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів» до Мінекономіки 19 грудня 2018 року.

 

Реєстрація продукту стала результатом спільної роботи фахівців Мінагрополітики, Мінекономіки та проекту технічної підтримки ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» в рамках виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

 

 

«Гуцульська овеча бриндзя» виготовляється на літніх високогірних пасовищах (полонинах) з гірського овечого молока відповідно до традицій, які беруть свій початок в Карпатах ще з 15 століття.

 

Зона її виробництва охоплює Закарпаття, Івано-Франківську та частину Чернівецької області. Асоціація також підтримуватиме повернення до традиції визрівання бриндзі в дерев'яних барилах, котра практично зникла за останні десятиліття.