Угорщина пообіцяла заблокувати вступ України в НАТО через мовний закон

19:28, 04.12.2019
Угорщина пообіцяла заблокувати вступ України в НАТО через мовний закон

Будапешт блокуватиме членство України в НАТО, поки Київ не "відновить права, якими володіли етнічні угорці до того", як вступив в силу закон про мову.

 

Про це заявив в середу Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, передає Reuters.

 

"Міністр закордонних справ Угорщини в середу заявив, що Будапешт буде блокувати членство України в НАТО, поки Київ не відновить права, якими володіли етнічні угорці до того, як закон про мову обмежив доступ меншин до освіти на їх рідних мовах", - пише агентство.

 

Як повідомляла УМ, напередодні спікер Державної Думи РФ В'ячеслав Володін заявив, що Національні збори Угорщини звернулося до Держдуми з проханням об'єднати зусилля для "захисту прав національних меншин в Україні".

 

ЧИТАЙЕ ТАКОЖ:  Аваков різко відреагував на слова глава Держдуми РФ про «вихід областей зі складу» України

 

В інтерв’ю від 28 листопада посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто заявив: "Та яка автономія? На Закарпатті 1,2 млн українців, угорців - 150 тис. Які передумови є до сепаратизму, автономії? Чи у Києві думають, що більшість українців зовсім "не наші", вони прословацькі, проугорські? Закарпаття - завжди була цікава територія, але ніколи там конфліктів між українцями та іншими націями не було".

 

 

"І дотримання прав меншин, і автономії в складі держави - це існуючі практики в Європі, які враховують національний фактор, людей, які проживають в тому чи іншому регіоні", - додав він.

 

Він також сказав, що Будапешт продовжить блокувати діяльність Комісії Україна – НАТО через нібито порушення Україною прав угорської меншини.