МЗС вручило ноту протесту послу Угорщини через заяву щодо автономії Закарпаття

09:40, 03.12.2019
МЗС вручило ноту протесту послу Угорщини через заяву щодо автономії Закарпаття

2 грудня до МЗС України було запрошено посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, якому вказали на неприйнятність його заяв щодо автономії угорської національної меншини в Україні та блокування угорською стороною діяльності Комісії Україна – НАТО. 

 

Про це йдеться у повідомленні прес-центру МЗС України.

 

У відомстві зазначили, що Ійдярто вручили ноту протесту.

 

"У ході бесіди було додатково наголошено на тому, що Закон України "Про освіту" не порушує прав українців угорського походження, а навпаки надає їм можливості кращої самореалізації в Україні, що наразі було підтверджено Венеціанською комісією", - сказано в повідомленні.

 

Варто зауважити, що в інтерв'ю, яке стало підставою для ноти протесту, не було прямих закликів до автономії.

 

Нагадаємо, в інтерв’ю від 28 листопада Ійдярто заявив: "Та яка автономія? На Закарпатті 1,2 млн українців, угорців - 150 тис. Які передумови є до сепаратизму, автономії? Чи у Києві думають, що більшість українців зовсім "не наші", вони прословацькі, проугорські? Закарпаття - завжди була цікава територія, але ніколи там конфліктів між українцями та іншими націями не було".

 

"І дотримання прав меншин, і автономії в складі держави - це існуючі практики в Європі, які враховують національний фактор, людей, які проживають в тому чи іншому регіоні", - додав він.

 

Він також сказав, що Будапешт продовжить блокувати діяльність Комісії Україна – НАТО через нібито порушення Україною прав угорської меншини.

 

Як повідомляла УМ, посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто заявляє, що офіційний Будапешт не йтиме на компроміс з Києвом щодо застосування українського закону про освіту в частині навчання мовами національних меншин, оскільки українська влада має у співпраці з угорською меншиною врегулювати мовне питання.

 

Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту.

 

 На Закарпатті в місцях компактного проживання угорської нацменшини взагалі не говорять українською, хоча діти навчаються в державній школі.
 

Угорщина намагається блокувати прагнення України до євроатлантичної інтеграції через те, що в Україні прийняли закон про освіту, який забезпечує вивчення української та зменшує кількість викладання у державних школах мовами національних меншин.

 

11 держав-членів НАТО, в тому числі Німеччина, висловили незгоду з діями Угорщини щодо блокування євроатлантичних ініціатив України через закон про освіту