У Києві презентували фільм «Ціна правди» про Голодомор

21:11, 27.11.2019
У Києві презентували фільм «Ціна правди» про Голодомор

(фото BBC)

У столичному кінотеатрі «Київська Русь» 27 листопада презентували фільм польської режисерки Агнєшки Голланд «Ціна правди», що розповідає історію про валлійського журналіста Гарета Джонса. Він приїздив до Радянського Союзу та на власні очі бачив Голодомор.

 

Світова прем'єра фільму відбулася на Берлінале-2019.  В український прокат "Ціна правди" вийде 28 листопада з тифлокоментарем та субтитрами, його зможуть переглянути люди з порушенням зору та слуху.

 

На презентації були присутні режисерка та продюсери фільму.

 

 

Бюджет фільму - 8,3 млн євро. 

 

Під час заходу представник Мінкультури вручив режисерці Голланд орден княгині Ольги III ступеня, яким її нагородив президент Володимир Зеленський за вагомий внесок у вшанування пам’яті жертв Голодомору.

 

Фільм «Ціна правди» заснований на реальних подіях. Джонс кілька разів відвідував СРСР на початку 1930-х років, коли тривала політика форсованої колективізації. Після повернення на Захід Гарет Джонс у серії статей для газет Manchester Guardian і The New York American описав усі подробиці масових смертей від сталінського штучного голоду в Україні. Він був одним із перших, хто розповів про штучний голод у західній пресі.

 

Фільм зняла польська режисерка Агнешка Холланд, голова Європейської кіноакадемії, яку висували на кінопремії «Оскар» і BAFTA. Зйомки проходили в Україні, Польщі та Шотландії.