Росія на «нормандській зустрічі» вимагатиме від Києва прямого діалогу з Донбасом – Лавров

15:33, 27.11.2019
Росія на «нормандській зустрічі» вимагатиме від Києва прямого діалогу з Донбасом – Лавров

 Росія на саміті "нормандської четвірки" в Парижі 9 грудня звернеться із закликом до Києва, щоб він почав прямий діалог з Донбасом.

 

Про це  повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на заяву глави МЗС РФ Сергія Лаврова в Киргизії.

 

 "Ми чули від минулої адміністрації в Україні, від минулого режиму, заяви про те, що вони ніколи не вестимуть прямі переговори з Донецьком і Луганськом, чули і від представників уже нової адміністрації президента Зеленського подібні висловлювання, так само як і інші заяви, які не те що ставлять під сумнів, а означають відмову від виконання мінських домовленостей...", - сказав Лавров.

 

Він також додав, що Росія як член "нормандської четвірки" сформувала рамки, які лягли в основу мінських домовленостей.

 

"І ці домовленості передбачають вирішення всіх питань через прямі переговори між Києвом, Донецьком і Луганськом. І це (виконання домовленостей) залежить, перш за все, від цих сторін, які безпосередньо конфліктують на сході України",- зазначив Лавров.

 

Віе також сказав, що про все це сторони говоритимуть на саміті нормандського формату 9 грудня о Парижі, і "Зеленський повинен буде докладно пояснити, як він бачить сам свої дії щодо виконання мінських домовленостей".

 

Як повідомляла УМ, зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" запланована на 9 грудня 2019 року у Парижі.

 

Остання зустріч на найвищому рівні у "нормандському форматі"  відбулася у жовтні 2016 року.

 

Раніше міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна, Франція і Німеччина дійшли згоди щодо дати зустрічі в Нормадському форматі, але Росія гальмує процес.
 
 
Нагадаємо, раніше в Кремлі заявляли, що підготовка до саміту "нормандської четвірки" "неможлива" через нові підходи і запити однієї зі сторін". При цьому 3 листопада Пєсков заявив, що Путін зацікавлений у проведенні зустрічі з лідерами ФРН, Франції та України у "нормандському форматі" за умови термінової необхідності.
 
Крім того, Кремль назвав "нормандську" зустріч до кінця року "передчасною".
 
Росія блокувала зустріч лідерів країн "нормандської четвірки", за результатами якої сторони можуть підписати документи, важливі для досягнення миру на Донбасі. Українська сторона виконала всі висунуті умови для зустрічі глав країн "Нормандського формату".