Кремль назвав «нормандську» зустріч до кінця року «передчасною»

15:56, 05.11.2019
У Кремлі вважають, що говорити про зустрічі у "нормандському форматі" на рівні глав держав до кінця 2019 року передчасно.
 
Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, передають російські ЗМІ.
 
"Росія і президент Володимир Путін виступають за продовження роботи в нормандському форматі. Хочемо якомога швидше провести саміт, але разом з тим вважаємо, що цей саміт повинен бути добре підготовлений для забезпечення відповідної результативності", - заявив Пєсков.
 
На питання про те, чи можливе проведення саміту до кінця року, Пєсков заявив: "Поки передчасно говорити, поки як і раніше дуже багато питань залишається на порядку денному".
 
Спікер Путіна також відмовився говорити про зміст документа, який може бути прийнятий за підсумками майбутньої зустрічі.
 
Нагадаємо, для зустрічі в нормандському форматі Росія висунула певні умови - підписати "формулу Штайнмаєра", розведення в Золотому та Петрівському.
 
Українська сторона виконала майже всі умови. Розведення в Петрівському планується згодом у листопаді, за умови 7-денного режиму тиші.
 
Таким чином, Росія блокує зустріч лідерів країн "нормандської четвірки", за результатами якої сторони можуть підписати документи, важливі для досягнення миру на Донбасі.
 
Раніше у Кремлі заявляли, що підготовка до саміту "нормандської четвірки "неможлива" через нові підходи і запити однієї зі сторін". 
 
При цьому 3 листопада Пєсков заявив, що Путін зацікавлений у проведенні зустрічі з лідерами Німеччини, Франції та України у "нормандському форматі" за умови термінової необхідності.
 
Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляв, що лідери України, Росії, Франції та Німеччини можуть провести саміт у Парижі в середині листопада, якщо Київ та проросійські окупанти Донбасу зможуть підтримувати припинення вогню.