В Албанії стався потужний землетрус: щонайменше 4 людини загинули (відео)

10:11, 26.11.2019
В Албанії стався потужний землетрус: щонайменше 4 людини загинули (відео)

(REUTERS)

Землетрус у 6,4 бала за шкалою Ріхтера стався в Албанії. Він знищив низку будинків, під завалами яких можуть знаходитися багато людей.

 

Щонайменше чотири людини загинули. Ще близько 150 отримали травми, повідомляє BBC News Україна.

 

Землетрус стався на відстані 34 км на північний захід від столиці Тирани рано вранці у вівторок.

 

Поштовхи відчувалися в усьому регіоні, зокрема, й в сербському місті Нові-Сад, майже в 700 кілометрах від епіцентру.

 

 

 

Працівники служби надзвичайних ситуацій розповіли албанським ЗМІ, що одна з загиблих - літня жінка, яка встигла врятувати онука, якого вона накрила своїм тілом. Двоє загиблих - в містечку Туман, яке знаходиться в 40 км на північний захід від Тирани та недалеко від епіцентру землетрусу.

 

Прессекретар міністерства оборони підтвердив, що пожежники та працівники армії допомагають жителям, що потрапили під завали у прибережному місті Дуррес, яке є популярним курортом.

 

Чоловік у Дурресі розповів місцевому каналу новин News24, що його донька і племінниця були серед тих, хто потрапив у пастку в будинку, що розвалився.

 

"Я розмовляв з донькою та племінницею по телефону. Вони сказали, що в них все добре, чекають порятунку. Не зміг поговорити з дружиною. Є й інші родини".

 

Рятувальники у місті намагаються звільнити молодого хлопця, який знаходиться у завалах одного з будинків.

 

Українець Костянтин Махалов, який проживає у селищі Черрет в 22 км від міста Дуррес, повідомив, що в самому селі внаслідок землетрусу руйнувань та жертв немає, але вони є у місті.

 

"У Дурресі є руйнування старих будинків і тріщини в будинках, які збудували за соціалізму. Тут їх називають називають ходжевки (сталініст Енвер Ходжа був диктатором Албанії у 1945-1985 роках. - Ред.), як у нас сталінки або хрущовки", - розповідає пан Махалов.

 

За словами пана Махалова, будинки, які будували після 2000 року стоять без руйнувань завдяки жорсткому контролю будівельних стандартів.

 

"Сам живу в новому будинку, хоч і трясло сильно, але навіть тріщин немає на стінах, ані в квартирі, ані в під'їзді", - розповів він.

 

Тим часом місцеві мешканці викладають відео зруйнованих будинків у соцмережі.