Колеги Джуліані хотіли встановити контроль над «Нафтогазом»

11:39, 25.11.2019
Колеги Джуліані хотіли встановити контроль над «Нафтогазом»

Директор з інтегрованого газового бізнесу НАК "Нафтогаз України" Андрій Фаворов повідомив федеральній прокуратурі Нью-Йорка, що бізнесмени Лев Парнас та Ігор Фруман намагалися завербувати його з метою змінення складу керівництва НАК.

 

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

 

Видання зазначає, що Парнас і Фруман пов'язані з особистим адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані.

 

За даними The Wall Street Journal, Фаворов добровільно зустрівся цього тижня з федеральними прокурорами Нью-Йорка в межах розслідування дій Джуліані та двох його бізнес-партнерів.

 

Нагадаємо, минулого місяця Фрумана і Парнаса заарештували за обвинуваченням у фальсифікації наданих Федеральній виборчій комісії США даних про пожертвування політичному фонду, який підтримував кандидатів-республіканців.

 

Як заявив Фаворов у інтерв'ю CNN, Фруман і Парнас намагалися заручитися його підтримкою у спробі змістити голову НАК Андрія Коболєва. The Wall Street Journal пише, що колеги Джуліані хотіли встановити контроль над "Нафтогазом" і призначити Фаворова керувати НАК.

 

Як зазначив Фаворов, він відхилив цю пропозицію. За його словами, двоє бізнесменів, які не є політиками, обговорювали з ним питання, які "мають бути частиною зовнішньої політики США".

 

Він розповів, що Парнас і Фруман під час зустрічі в березні 2019 року на енергетичній конференції в американському Г'юстоні натякали йому на "політичні зв'язки", а також на те, що у них є "можливість обговорювати політику України з високопоставленими членами нинішньої адміністрації американського президента". Бізнесмени розповідали Фаворову про свої тісні взаємини з Трампом і Джуліані, показували йому фотографії з американським президентом і його адвокатом.

 

Фаворов заявив The Wall Street Journal, що відразу ж повідомив про розмову Коболєва.

 

На березневій зустрічі також був присутній американський бізнесмен Гаррі Сарджент III, що має вплив у колах республіканців.

 

Топменеджер "Нафтогазу" розповів The Wall Street Journal, що розмовляв із Сарджентом про світові ринки природного газу.

 

Прессекретар Сарджента заявив The Wall Street Journal, що той не брав участі в жодній дискусії про відсторонення менеджменту "Нафтогазу" або тодішньої амбасадорки США в Україні Марі Йованович. Він додав, що Сарджент не має спільних із Фруманом або Парнасом ділових інтересів.

 

Адвокат Фрумана відмовився від коментарів The Wall Street Journal, а захисник Парнаса назвав заяву Фаворова "повністю брехливою". Адвокат Джуліані Роберт Костелло підкреслив, що не може коментувати описаних Фаворовим подій.

 

Наразі прокуратура Нью-Йорка вивчає, чи отримував Джуліані прибуток від енергетичних угод, укладених в Україні за посередництва Фрумана і Парнаса. Крім того, американська прокуратура розслідує можливі зв'язки Джуліані з компанією Global Energy Producers. Цю фірму, імовірно, контролюють Парнас і Фруман. Сам Джуліані каже, що в нього немає ділових інтересів в Україні.

 

За даними Associated Press, Парнас, Фруман і Гаррі Сарджент III хотіли замінити Коболєва на Фаворова. Politico стверджувало, що міністр енергетики США Рік Перрі намагався тиснути на українську владу, наполягаючи на залученні представників Сполучених Штатів в управління "Нафтогазом". Сам міністр назвав цю інформацію вигадкою. За його словами, він лише "давав рекомендації" українському керівництву.

 

Нагадаємо, Коболєв заявив, що готовий дати свідчення у США у справі про діяльність Джуліані.

 

У США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.