В Сербії розгорівся скандал через продаж зброї до України

15:30, 24.11.2019
В Сербії розгорівся скандал через продаж зброї до України

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що його країна не продавала зброю в Україну, але визнав, що сербські боєприпаси могли опинитися на Донбасі шляхом реекспорту.

 

Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на N1info, таку заяву Вучич зробив в Північній Македонії.

 

За словами Вучича, опозиція звинуватила владу в продажі зброї Україні. 

 

Відповідно до документів, які оприлюднила опозиціонерка Марініка Тепич, сербська компанія "Техноремонт" купила партію мін виробництва заводу "Крушик" у продавця Jugoimport SDPR, і продала їх польській компанії Nattan, представником якої фактично був громадянин України Віталій Дементьєв.

 

Вже потім ці боєприпаси потрапили до України, де їх використовували ВСУ.

 

Вучич заявив, що міністерство торгівлі Сербії дозволило компанії "Техноремонт" продати зброю польській компанії Nattan, яка у документах, оприлюднених опозиціонеркою, названа кінцевим отримувачем зброї.

 

Сербський президент наголосив, що хоч угода була законною, сербські спецслужби попередили Службу зовнішньої розвідки Росії про можливий реекспорт озброєння в Україну.

 

Вучич також розповів, що до Безпеково-інформаційного агентства Сербії викликали власника компанії "Техноремонт" і казали йому "не гратися та не експортувати в Україну, не загрожувати відносинам з Росією".

 

Зазначається, що у Сербії не має законодавчих обмежень на експорт зброї в Україну. Втім, факт появи сербської зброї на Донбасі створює проблеми для Вучича через тісні зв'язки між Белградом і Москвою.