Цемах заявив про пропозицію громадянства Нідерландів

17:07, 02.11.2019
Цемах заявив про пропозицію громадянства Нідерландів

Володимир Цемах (кадр відео)

Підозрюваний у причетності до катастрофи малайзійського Boeing Володимир Цемах, який був відпущений Україною в рамках обміну, стверджує, що представники Нідерландів пропонували йому громадянство в обмін на свідчення у справі про катастрофу.
 
Про це Цемах сказав в програмі "Люди Донбасу" засудженому в Україні колишньому головному редактору пропагандистських "РИА Новости Україна" Кирилу Вишинському, який після обміну працює виконавчим директором агентства "Россия сегодня".
 
За словами Цемаха, в його допиті у Києві брали участь представники поліції Австралії і поліції Нідерландів.
 
"Пропонували програму захисту свідка, пропонували громадянство, будиночок в Голландії чомусь. Чому не в Австралії? - ось це мене здивувало, я торгуватися не став", - заявив Цемах.
 
Також підозрюваний у причетності до збиття MH17 заявив, що вважає "актом тероризму" те, що українські спецслужби вивезли його на підконтрольну Україні територію.
 
"Ну був я начальником ППО. Я їм пояснював, що, за великим рахунком, я перелякав їхню авіацію. Один раз літаки пролітали, і більше в районі Сніжного не літали" , - розповів він.
 
За словами Цемаха, він попросив привезти йому труби, після чого їх набили піском, а з жерсті зробили "пускові механізми". "У мене "по красі" ходили вісім груп і показували, що у нас дійсно є ПЗРК - і дуже багато. Хоча реально дві "зеушкі" і два ПЗРК тримали оборону такої території! Це просто назва у мене була, що я начальник ППО. Це навіть взводом складно назвати, за великим рахунком", - переконує він.
 
Цемах також заявив, що Київ не зміг надати докази його причетності до інциденту з Boeing і йому нібито кололи транквілізатори.
 
Цемах також вважає, що СБУ надала його документи, які були вилучені, сайту розслідувань Bellingcat, хоча вони повинні були зберігатися під грифом "таємниця слідства".
 
Як відомо, засновник Bellingcat Еліот Хіггінс стверджує, що фотографію посвідчення Цемаха автори матеріалу знайшли на одній зі сторінок "ВКонтакте".
 
Нагадаємо, наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing, - ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року.
 
Раніше повідомлялося, що в Нідерландах перекваліфікували статус фігуранта справи про збиття малайзійського літака Boeing рейсу MH17 над Донбасом Володимира Цемаха із свідка в підозрювані.
 
За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819".
 
Своєю чергою ГПУ отримала лист від головного прокурора Нідерландів із вимогою не видавати Росії фігуранта у справі збитого MH17 Цемаха.
 
Однак, як відомо, 7 вересня Володимир Цемах був переданий Росії у рамках обміну "35 на 35".
 
 
Цемах може бути ключовим свідком у міжнародному розслідуванні авіакатстрофи.