Bellingcat: затриманий СБУ екскомандир ППО бойовиків Цемах може стати ключовим свідком у справі MH17

13:45, 10.07.2019
Bellingcat: затриманий СБУ екскомандир ППО бойовиків Цемах може стати ключовим свідком у справі MH17

Нещодавно затриманий Службою безпеки України в окупованому Сніжному колишній командир протиповітряної оборони бойовиків Володимир Цемах може бути причетний до аварії пасажирського Boeing рейсу MH17 у Донецькій області, оскільки є свідком цих подій.


Експерти групи Bellingcat вважають, що арешт Цемаха матиме істотний вплив на розслідування об'єднаної слідчої групи JIT, пише Громадське.

 

"Незалежно від його фактичної ролі 17 липня 2014 року, арешт Цемаха може зробити істотний вплив на розслідування JIT і судову процедуру. Якщо його заяви 2015 року про те, що він допоміг приховати ракетну установку "Бук" і частину її екіпажа 17 липня 2014 року, виявляться правдою, це зробить його ключовим свідком JIT і, можливо, обвинуваченим за підозрою в співучасті", — йдеться в доповіді.

 

Поки Цемах — перший затриманий бойовик, який мав пряме відношення до військових операцій терористів під час збиття літака. Це, на думку дослідників, може "зміцнити легітимність судового розгляду в Нідерландах".

 

У матеріалі Bellingcat відзначається, що є достатньо відкритих джерел та свідчень того, що Цемах командував підрозділом ППО під час збиття MH17.

 

Експерти наводять як приклад сторінку Цемаха в російській соцмережі "Однокласники", де є свідчення того, що бойовик служив у підрозділі протиповітряної оборони, принаймні 24 серпня 2014 року, оскільки на фотографіях, завантажених у цей день, його можна побачити із зенітної гарматою ЗУ-23.

 

 

Як повідомляла УМ, ексначальник так званої протиповітряної оборони Слов'янської бригади окупантів ДНР Володимир Цемах зробив зізнання про те, що він ховав ракетний комплекс "Бук", з якого збили лайнер МН-17.

 

Раніше міжнародча група слідчих назвала імена чотирьох підозрюваних підозрюваних в причетності до збиття MH17. Це ветеран ГРУ Росії Сергій Дубинський, так званий міністр оборони ДНР Ігор Гіркін, підполковник запасу російських Повітряно-десантних військ Олег Пулатов та командир так званого "розвідувального батальйону у "2-му відділі ГРУ ДНР" Леонід Харченко.
 
Катастрофа малазійського Боїнга МН17 сталася на окупованій території Донбасу 17 липня 2014 року. Тоді загинули 298 осіб, більшість - громадяни Нідерландів.
 
Команда розслідувачів Bellingcat також опублікувала нову доповідь, яка містить імена реальних бойовиків, які виявилися фігурантами прослуховувань СБУ та були причетними до транспортування російського "Бука" і збиття літака рейсу MH17.