14-річний Денис Чаленко загадково загинув у Прилуках: під поліцією палять шини (відео)

11:16, 02.11.2019
14-річний Денис Чаленко загадково загинув у Прилуках: під поліцією палять шини (відео)

У Прилуках Чернігівської області люди протестують через смерть 14-річного Дениса Чаленка.
 
29 жовтня тіло хлопця знайшли на залізничній колії.
 
Поліція розглядала версію, за якою школяра збив дизель-потяг сполученням "Ніжин-Гребінка".
 
Однак рідні хлопчика провели власне розслідування, за яким Дениса спочатку вбили, а потім перенсли на колі.
 
Наразі в поліції заявили, що розслідуванням займатиметься Головне слідче управління Національної поліції, а керівника поліції Прилук відсторонено.
 
Загибель Дениса Чаленка
 
29 жовтня у Прилуках Чернігівської області на залізничній колії знайшли тіло 14-річного Дениса Чаленка.
 
Поліція розглядала версію, за якою школяра збив дизель-потяг сполученням "Ніжин-Гребінка".
 
Батьки ж твердять, що сина вбили, а тіло поклали на рейки, щоб приховати сліди злочину. 
 
Останнє фото Дениса, зроблене у день трагедії - за кілька годин до зникнення він фотографувався на шкільний альбом, йдеться в сюжеті ТСН.
 

"Він вийшов із дому і сказав: мама, я тебе люблю! Це його останні слова були", - каже Світлана Чаленко. Син обіцяв повернутися за півгодини, але не з’явився і за годину, його телефон не відповідав. "Я всі вулиці оббігла", - каже жінка.
 
Через кілька годин Дениса знайшли на залізничній колії, де щойно проїхав потяг. "Отут лежав мій син, він бубликом був згорнутий", - каже мама. В тому, що син загинув не під колесами, першими засумнівались медики - травми здалися їм не характерними.
 
"Сказали чергові швидкої допомоги: він уже давно, його сюди перенесли, його не поїзд збив", - каже батько Віктор Чаленко.
 
Як і чому хлопчик опинився на залізничній колії у темний час доби за 5 кілометрів від будинку - це питання не давало спокою батькам. Вже вранці вони вирушили на повторний огляд і виявили численні плями крові за кількасот метрів від місця загибелі. По слідах вони дійшли до закинутої колії, де, на їхню думку, й сталося вбивство: "Ми фактично поліцію сюди привели за руку. Але добивалися ми цього більше години, поки я не подзвонив на Чернігів і не подав заяву, що ніхто не їде".
 
Версія поліції
 
В поліції ж стверджують, що мова йде не про вбивство, а про нещасний випадок. "Це потяг - розглядається така версія. Даних, які б вказували на насильницьку смерть, поки в нас немає", - заявляв керівник Прилуцького відділу поліції Олександр Яцик.
 
Батьки обурені, тим більше, що працівники залізниці заперечують свою причетність до трагедії. 
 
"Дитина лежала на колії вже мертва. Звісно, що не збивав! Ви взагалі бачили цю дитину? Він побитий був, які гематоми в нього під очима", - каже помічник машиніста потяга Сергій Клименко.
 
Залізничник телефоном зізнався, що поліцейські наполягали, аби він дав інші покази. "Такі версії пропонували, так сказати. Ну, якщо ми його не збивали, так що нам сказать, що ми його збивали?" - каже Сергій Клименко.
 
Тим часом батькам загиблого на телефон небайдужі почали кидати голосові повідомлення. Анонімні свідки пояснюють: Денис вступився за дівчину, за це цого й побили: "Четверо людей його побило і один зарізав. І вони відтягнули його тіло на залізничний вокзал".
 
Дядько хлопця каже, що вже чув таке від людей.
 
"Це вже не одна людина каже, що це через одну дівчинку, за яку Денис заступився. Він з нею не зустрічався, може, просто подобалася, і він нам це говорив, що є дівчина, яка йому подобається", - каже Анатолій Іллєнко.
 

Батько пригадав, що напередодні своєї смерті син розповів про погрози - збереглося навіть листування.
 
"Показав фотографію, сказав: тату, мені цей хлопець погрожує. Я кажу синок, що він тобі пише? Що я тебе вб’ю, заріжу, закопаю", - каже Віктор Чаленко.
 
Рідні Дениса разом із його друзями розпочали власне розслідування і дійшли висновку, що до зникнення хлопця причетні четверо хлопців - двоє місцевих, двоє киян.
 
"Чутки такі ходять, що до цього злочину причетні діти високопосадовців, котрі працюють у судовій системі в Києві", - каже адвокат Володимир Білик.
 
Шини для поліції
 
Як повідомляє ТСН, під відділком поліції у Прилуках два останні дні палали шини.
 
Люди не вірять у офіційну версію смерті - нещасний випадок на залізничних коліях. Разом із батьками загиблого хлопчика вони вимагають об’єктивного розслідування вбивства.
 
"Чому дитина вбита, а справа не порушена за статтею 115?" - дивується адвокат Володимир Білик. 
 
"Самі люди бачили, які в нього гематоми, які в нього побої. Просто покривається вищими чинами, яких були задіяні діти. Двоє дітей було з Києва, двоє прилуцьких, і в цих дітей є батьки, які на даний момент є суддями, також у міліції. І оце все з Києва іде вплив на Чернігів. Все це йде на гальма", - нарікав батько Віктор Чаленко.
 
Саме реакція правоохоронців найбільше обурила містян: "Це було дійсно вбивство людини, а прилуцька поліція реагувати на це не хоче, але люди так просто це не залишать". Напередодні люди продерлися у відділок, але до сутичок справа не дійшла.
 
"Ми не Врадіївка, але ж ми Прилуки. В нас є запал, щоб довести цю справу, і щоб покарані були вбивці, а не та невинна людина - машиніст, на яку вони хочуть перевести стрілки", - каже громадська діячка Ольга Костюк. 
 
Під тиском громадськості вдалося добитися перевезення тіла загиблого хлопця до столичного моргу. Саме в Києві має відбутися незалежна судово-медична експертиза. Вона запланована на понеділок, 4 листопада. Вже наступного дня мають стати відомими результати.
 
Керівника поліції відсторонили
 
Розслідуванням смерті 14-річного хлопця, знайденого на залізничній колії у Прилуках, займатиметься Головне слідче управління Національної поліції.
 
"Завтра усі матеріали кримінального провадження будуть передані до Головного слідчого управління", - запевнив голова Нацполіції Ігор Клименко.
 
Також у Нацполіції повідомили, що керівника поліції Прилук відсторонили від виконання службових обов’язків.
 
1 листопада у поліції також повідомили, що тіло загиблого направили до Чернігівського обласного бюро судово-медичної експертизи.