Зеленський хоче повертати окупований Донбас в три етапи

12:29, 30.10.2019
Зеленський хоче повертати окупований Донбас в три етапи

(фото: прес-служба президента України)

Президент Володимир Зеленський заявляє, що в Україні має з'явитися державна стратегія безпечної реінтеграції Донбасу та Криму.
 
Про це Зеленський сказав на Форумі "Єдність" у Маріуполі, передає "Українська правда".
 
"Після 5 років війни повинна нарешті з’явитись державна стратегія безпечної реінтеграції Донбасу і Криму. Її складові будуть презентовані сьогодні. Є дуже важливий момент - це наше бачення, яке підлягає широкому обговоренню, дискусії, заради його покращення", - сказав він.
 
За словами Зеленського, щоб реінтеграція була успішною, стратегія держави має включати 4 складові. 
Зокрема, прозорість і публічність - держава має шукати правильні шляхи вирішення проблем разом з громадянським суспільством.
 
Друга складова - це консенсус: українське суспільству повинне домовитись між собою в питанні повернення Криму і Донбасу.
 
Третя складова - це реалізм. За словами президента, помилково думати, що ми швидко повернемо Крим і Донбас військовим шляхом, і все станеться, мов за помахом чарівної палички. Зеленський наголосив, що підхід до реінтеграції має бути зваженим і прагматичним - треба чітко відповісти собі на питання, яка наша головна мета та на які компроміси ми готові йти.
 
І четверта складова - імплементація, або здатність держави втілювати стратегії в життя, показувати реальні кроки і реальні результати.
 
Для досягнення цього, за словами президента, має бути єдність, яка "життєво необхідна і для збереження країни, і для спільного вирішення інших викликів".
 
Також Зеленський заявив, що для повернення контролю над Донбасом потрібно пройти три послідовних етапи, пише "Громадське".
 
"Перший етап - завершення "гарячої стадії" та припинення вогню. Ми впевнені, що обов'язково досягнемо цього найближчим часом. Другий етап - примирення людей, "щоб загоїлись рани"", - зазначив Зеленський.
 
За його словами, для розв'язання цих етапів надважливою є роль медіа та риторика, яку вони використовують.
 
"Третій етап - безпечна реінтеграція, не на папері, а реальна", - сказав президент.
 

Як повідомляла "УМ", у штабі ООС офіційно підтвердили початок відведення військ на Донбасі біля селища Золоте. Процес розведення військ поблизу Золотого триватиме протягом 3 днів, заявили в штабі.

 

Водночас добровольці, які там перебувають, заявили, що необхідні для цього умови так і не були виконані.

 

У штабі ООС повідомили, що по Золотому-4 стріляли за день до розведення сил.

 

А місія ОБСЄ зафіксувала у понеділок порушення режиму припинення вогню за кілька кілометрів від ділянки розведення сил в районі Петрівського на Донеччині.