В ЄС розчаровані підсумком тристоронньої зустрічі по газу

21:16, 28.10.2019
В ЄС розчаровані підсумком тристоронньої зустрічі по газу

Віце-президент Єврокомісії з питань Енергосоюзу Марош Шефчович під час пресконференції за підсумками тристоронніх переговорів щодо газу в Брюсселі заявив, що розчарований сьогоднішнім результатом переговорів.

 

Про це повідомляє УНН.

 

"Ми тільки що завершили четвертий раунд тристоронніх переговорів на політичному рівні щодо транзиту російського газу через Україну в Європу на наступний рік, і моє повідомлення сьогодні на всіх наших зустрічах було таке, що час випаровується і, з огляду на дату, має бути відчуття терміновості", - сказав Марош Шефчович.

 

Він заявив, що закликав усіх учасників діалогу бути настільки конструктивними, наскільки це можливо.

 

"Але, на жаль, повинен сказати, що я розчарований сьогоднішнім результатом, і я заявляю про це відкрито", - заявив віце-президент Єврокомісії.

 

Пресслужба "Нафтогазу України" за підсумками зустрічі заявила, що російська сторона на зустрічі "поділилася цікавими інтерпретаціями "Старих пісень про головне".

 

"Зокрема, там був трек про врегулювання ситуації за рішенням Стокгольмського арбітражу. Ми попросили надіслати нам офіційну копію на папері, щоб ми не покладалися на публікації в російських ЗМІ і нічого випадково не переплутали. Жодних офіційних пропозицій про врегулювання відкритих питань російська сторона нам досі не передавала. Говорити про будь-які "пакетні вирішення всіх проблем", включаючи питання погашення боргу Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу, до цього неможливо. Чекаємо наступної комунікації", - йдеться у фейсбуці компанії.

 

"Нафтогаз" заявив, що і Україна, і Єврокомісія підтримують підписання нового довгострокового контракту на транзит значного обсягу газу. З боку України підписантом контракту буде новий оператор ГТС, який буде виведений зі складу групи "Нафтогаз".

 

Водночас російський міністр Новак заявив, що експерти в Москві і Брюсселі мають намір вивчити відповідність змін в українське законодавство нормам Європейського союзу. 

 

"Продовжимо аналіз нормативної бази та українського законодавства для того, щоб ще раз підтвердити - як з боку Росії, так і з боку Єврокомісії, - що українське законодавство дійсно відповідає європейському законодавству, що немає жодних підводних каменів. Про це домовилися", - заявив Новак. 

 

"На мій погляд, консультації пройшли досить позитивно, будемо далі взаємодіяти з нашими партнерами. Чергові консультації ми домовилися провести наприкінці листопада. Всі налаштовані, щоб знайти всі необхідні рішення і забезпечити надійне прокачування газу, транзит газу з 1 січня 2020 року. І будемо продовжувати інтенсивно працювати як на рівні міністерств, так і на рівні компаній", - запевнив російський міністр.

 

Наступні переговори повинні відбутися в листопаді.

 

1 січня 2020 року закінчується 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".