В ОБСЄ закликають тиснути на причетних до ув'язнення Асєєва

09:20, 23.10.2019
В ОБСЄ закликають тиснути на причетних до ув'язнення Асєєва

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав негайно звільнити ув'язненого в окупованому Донецьку українського журналіста та блогера Станіслава Асєєва.
 

Відповідна заява Дезіра публікується на сайті ОБСЄ.

 

"Я рішуче засуджую ув’язнення Станіслава Асєєва і я шокований абсолютно незаконним його обвинуваченням та засудженням до 15 років ув'язнення. Я наголошую, що він має бути негайно звільнений", - ідеться в заяві.

 

Окрім того, Дезір закликав звільнити іншого блогера та працівника Радіо Свобода - Олега Галазюка, теж захопленого російськими збройними формуваннями на окупованому Донбасі.

 

"Асєєв і Галазюк були одними з небагатьох незалежних журналістів, які вели репортажі з непідконтрольних урядові районів Донецької області… Я вкотре закликаю всі держави-учасниці ОБСЄ посилити тиск на всіх, хто має до цього відношення, аби звільнити й Асєєва, і Галазюка", - заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

 

Станіслав Асєєвн перебуває в ув’язненні, за різними даними, з травня або червня 2017 року. Спершу повідомлялося про його зникнення, два тижні про нього нічого не було відомо. Згодом у "ДНР" визнали, що затримали Асєєва та звинуватили його у "шпигунстві на користь України".

 

Раніше повідомлялося, що Національна спілка журналістів обурена засудженням Станіслава Асєєва.

 
Протест висловило і МЗС.
 
 
Нагадаємо, 22 жовтня так званий "суд" ДНР визнав Асєєва визнаним винним за статтями "Організація екстремістського співтовариства", "Шпигунство і підбурювання до шпигунства", "Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності", "Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності". Асєєв відбуватиме в колонії суворого режиму.
 
 
Станіслав Асєєв з червня 2017 року перебуває у полоні бойовиків "ДНР", рідні та колеги втратили з ним зв'язок. Керівництво самоназваної "республіки" спочатку спростовувало затримання Асєєва, а потім визнали, що його затримали та підозрювали в "шпіонажі".
 
 
Станіслав Асєєв мешкав у Донецьку з початку окупації, писав для українських ЗМІ під псевдонімом Станіслав "Васін" Так він співпрацював з українськими виданнями "Український тиждень", "Дзеркало тижня", "Радіо свобода".
 
 
17 серпня 2018-го на російському телеканалі "Россия 24" вийшов сюжет із назвою "Український журналіст-шпигун", в якому український блогер Станіслав Асєєв "зізнається" у співпраці з українською розвідкою.
 
 
У 2017-му правозахисники Human Rights Watch закликала бойовиків звільнити Асєєва, але до списків на обмін, який відбувся 27 грудня 2017 року, він не потрапив.
 

Разом із тим відомо, що Офіс представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ має намір провести 6 листопада у Москві за підтримки МЗС Росії конференцію з питань безпеки журналістів та свободи медіа.