Микола Кульбіда назвав рівень бруду в повітрі характерним для осені

15:35, 22.10.2019
Микола Кульбіда назвав рівень бруду в повітрі характерним для осені

Микола Кульбіда (фото: LIGA.net)

Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявив, що рівень забруднення повітря в містах України є характерним для осіннього періоду.
 
Про це він сказав під час брифінгу 22 жовтня, передає "Громадське".
 
"Концентрація оксиду вуглецю становила від 0,1 до 1,4 відносно гранично допустимої концентрації, яка складає 5 мг на метр кубічний. Лише в Дніпрі, Кам'янському, Кривому Розі, Львові та Одесі відбулося перевищення гранично допустимої концентрації, але таке перевищення є характерним для осіннього періоду", - зазначив Кульбіда.
 
За його словами, це звичайний режим забруднення, крім оксиду вуглецю, є перевищення за деякими іншими параметрами, але воно не значне.
 
У свою чергу колишня міністерка охорони здоров'я Уляна Супрун зазначила, щоб зменшити ризики від концентрації оксиду вуглецю не потрібно купувати медичні маски чи оригінальні пов’язки.
 
"Якщо хочете справді захиститися, а не просто збільшувати паніку, то потрібен респіратор із фільтрами, і його треба регулярно міняти на новий", - написала екс-очільниця МОЗ у Facebook.
 
Натомість Супрун порадила не палити листя, стерню, сухостій, а також відмовитися від використання автомобілей на період безвітряних теплих днів і холодних ночей та робити вдома вологе прибирання.
 
За словами ексміністерки, на рівень забруднення може впливати зміна температури протягом доби. Вночі, коли повітря холодніше, між шарами прохолоднішого повітря утворюється теплий шар повітря.
 
"Це називається температурною інверсією. Є різні типи такої інверсії, але в результаті виходить так, що тепліший шар повітря утворюється над прохолодним. У свою чергу теплі шари перешкоджають проходженню повітря під ним, утворюючи своєрідний "купол". Таким чином, біля поверхні землі циркулюють різні забруднювачі, а концентрація токсинів у повітрі, яке ми вдихаємо, збільшується", - пояснила Супрун.
 
Нагадаємо, раніше синоптики заявили про високий рівень чадного газу над Україною.  Водночас у мерії Києва пообіцяли покращення якості повітря впродовж тижня.