Синоптики повідомили про високий рівень чадного газу над Україною

13:39, 21.10.2019
Синоптики повідомили про високий рівень чадного газу над Україною

(фото: pixabay.com)

Концентрація чадного газу підвищена над всією Лівобережною частиною України.
 
Про це повідомила у Facebook синоптик Наталка Діденко.
 
"На тих картах, з яких і забили тривогу, видно, що найбільша концентрація СО практично над усім Лівобережжям. Знайдете там розділ - концентрація СО", - написала Діденко.
 
За її словами, причинами підвищеної концентрації шкідливих димів та викидів СО може бути як суха, надзвичайно тепла погода, так і сезон масового опадання листя. Також синоптик звернула увагу на безкарність за спалення опалого листя.
 
Вона зауважила, що найближчим часом розраховувати на зміну синоптичної ситуації не доводиться, антициклональний характер погоди втримується.
 
У свою чергу сайт Saveecobot.com публікує інформацію про вміст шкідливих речовин у повітрі міст. У Києві більшість районів забарвлені жовтим та оранжевим, деякі - навіть червоним кольором. 
 
У Київській міській державній адміністрації також повідомили, що через горіння близько півтора гектара торфовищ в селі Романків Обухівського району у столичному Голосіївському районі спостерігається погіршення стану повітря.
 
"На місце направлено Київський лабораторний центр МОЗ України та лабораторію КАРС "Київська служба порятунку" для проведення замірів", - йдеться в повідомленні КМДА.
 
За даними мерії, гасіння торфовищ триває.
 
У КМДА зазначили, що у випадках задимленості фахівці радять, серед іншого, обмежити перебування на відкритому повітрі, дітям і вагітним - відмовитися від тривалих прогулянок; тримати вікна зачиненими, особливо вночі і вранці. Якщо у людини з’явилася задишка, кашель або безсоння, необхідно звернутися до лікаря.
 
Водночас прем'єр-міністр Олексій Гончарук поки не має інформації про наявність небезпечних речовин у повітрі в Україні.
 
Пр це він сказав на брифінгу, пише "Українська правда".
 
"З приводу аномального CO2 - я так розумію, ви про повідомлення в інтернеті - ми зараз розбираємося з цим. Попередньо мені доповіли, що за офіційними нашими даними у нас у повітрі нічого аномального не спостерігається і якість повітря зараз у межах ГДК - гранично допустимої концентрації. Тобто ніяких аномальних перевищень чогось небезпечного в повітрі ми, за офіційними даними, жодних не бачимо.
 
Але з огляду на те, що така інформація з'явилася - ми зараз розбираємося, яка в них методологія, що насправді вони оцінювали, що ці картинки насправді означають. І я думаю, що протягом найближчого часу ми вийдемо з офіційною комунікацією з цього приводу".
 
Гончарук наголосив: "Ми цей сигнал помітили, ми зараз намагаємося дати йому оцінку: з чого вони виходили, чому саме так. Офіційного підтвердження і офіційних даних, які би давали мені підстави вважати, що в Україні щось аномальне коїться з повітрям, у мене немає зараз  
 
Ми перевіряємо. Можливо, наші служби погано працюють, чи малюнки були неправильно інтерпретовані .ми незабаром вийдемо з комунікацією з цього приводу".