МВФ готує для України програму на наступні три роки

19:39, 18.10.2019
МВФ готує для України програму на наступні три роки

Нова програма МВФ для України у форматі розширеного фінансування (EFF) розрахована на три роки і буде спрямована на збереження макроекономічної стабільності та запровадження глибоких структурних реформ.

 

Про це заявив 18 жовтня в Вашингтоні, відповідаючи на запитання власного кореспондента Укрінформу, директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен.

 

"Як я вже говорив, Україна досягла значного рівня макроекономічної стабільності. Я думаю, що це важливо зберегти", - зауважив Томсен.

 

У цьому зв'язку він підкреслив, що однією з ключових речей стала модернізація роботи Центрального банку, що передбачало також зміцнення його незалежності. "І ми вважаємо абсолютно важливим, щоби це було збережено", - підкреслив керівник Європейського департаменту МВФ.

 

Крім того, він звернув увагу на аспекти монетарної політики в Україні, а також нагляду за фінансовим сектором. У цьому контексті представник Фонду згадав справу "Приватбанку", яка розглядається зараз в судовому порядку. А також наголосив: важливо, щоб держава й надалі намагалася обмежити втрати для платників податків.

 

Що стосується структурних реформ в Україні, на які МВФ звертає увагу перед укладанням домовленостей про нову програму, глава Європейського департаменту назвав, зокрема, земельну реформу, подолання корупції, а також зусилля, спрямовані на більшу відкритість ринку в Україні.

 

Водночас, Томсен не уточнив, про яку загальну суму йдеться в новій програмі для України.

 

"Ми ще не обговорювали суму, тож я поки нічого не можу сказати про це". Представник МВФ підкреслив, що діалог з українським урядом продовжується, і проходить в позитивному ключі. Він також зазначив, що МВФ впродовж наступних кількох тижнів може надіслати місію в Україну для опрацювання деталей по реформах", - сказав він

 

Як повідомляла УМ, 12 вересня в Україні офіційно розпочала роботу місія Міжнародного валютного фонду. Її представники прибули до Києва 11 вересня. 13 вересня представники МВФ зустрілися з керівництвом НБУ. 25 вересня представники місії провели зустріч з радою Національного банку та обговорили умови нової кредитної програми для України.

 

Раніше у Нацбанку повідомляли, що нова програма співпраці з МВФ буде терміном до 4 років, а обсяг її фінансування складе до 10 мільярдів доларів.

 

26 вересня місія МВФ завершила свою роботу в Україні.

 
"Заспокою одразу паніку ... Ми розпочали обговорення нової 3-річної програми підтримки в рамках механізму розширеного фінансування", - повідомив Олексій Гончарук.