Росія збільшила майже втричі затримки українських суден у Керченській протоці

12:25, 17.10.2019
Росія збільшила майже втричі затримки українських суден у Керченській протоці

ривалість штучного утримування перед Керченською протокою суден, що прямують до портів Маріуполя та Бердянська, у серпні-вересні зросла - при заході в Азовське море в 2, 4 рази, при виході з нього в 3, 2 рази.
 

Про це повідомляє голова спостережної ради “Майдану закордонних справ” Андрій Клименко у Facebook.

 

“Тривалість штучного утримування перед Керченською протокою "маріупольських" та "бердянських" суден значно зросла – «на вході» до Азовського моря в 2, 4 рази, а на «виході» з Азовського моря – в 3, 2 рази”, - зазначає Клименко з посиланням на дані моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», «Майдану закордонних справ» та BlackSeaNews.

 

Також, зазначив він, упродовж літа-початку осені 2019 року, на відміну від російських або інших суден, що йдуть до/з азовських портів РФ, "маріупольські" та "бердянські" судна проходять Керченську протоку не за традиційною чергою, а окремими караванами, які формують один раз на декілька днів.

 

“Ситуація зі штучним утримуванням перед Керченською протокою "маріупольських" та "бердянських" суден повернулася до показників вересня-жовтня 2018 року”, - підсумував Клименко.

 

Читайте також: Росія поверне захоплені українські кораблі — МЗС.

 

На його думку, настав час, коли Україна знову повинна активувати питання про Азовський пакет санкцій щодо російських портів Азовського моря. Йдеться про порти, з яких здійснюються регулярні перевезення до окупованого Криму: порти Ростов-на-Дону, Азов, Темрюк та "Порт Кавказ".

 

Як повідомляла УМ, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

 

Після цього, президент України Володимир Зеленський сказав, що домовленості з Володимиром Путіним щодо першого етапу завершення війни на Донбасі виконані.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Група Європейської народної партії, найбільша в Європарламенті, привітала Олега Сенцова та інших українців зі звільненням з російських в'язниць.

 

Керівництво ОБСЄ вітає обмін ув'язненими між Росією та Україною