Горбатюк: ГПУ ще не підписала підозри суддям окружного адмінсуду Києва

14:35, 28.07.2019
Горбатюк: ГПУ ще не підписала підозри суддям окружного адмінсуду Києва

Керівник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк висловлює невпевненість у тому, чи підпише керівництво ГПУ підозри суддям окружного адміністративного суду Києва, де днями пройшли обшуки.


Про це він заявив у інтерв'ю Deutsche Welle.

 

Горбатюк пояснив, що підозри щодо суддів як документ мають підписати генеральний прокурор чи його заступник.

 

«Зараза підозри направлені на підпис новому заступнику генерального прокурора Сергію Кізю (призначений 3 липня 2019 року — ред.). Такий у нас регламент. Ми цій людині вперше направляємо документи, тому наразі не знаємо, наскільки швидким буде розгляд та його результат», — зазначив Горбатюк.

 

При цьому він додав, що попередні заступники генпрокурора, які курували управління спецрозслідувань ГПУ, упродовж останнього року «жодної підозри на суддів не підписали, а ми підготували їх понад десять», зокрема щодо «майданівських справ».

 

Горбатюк також заявив про наміри провести обшуки не лише у приміщенні окружного адмінсуду Києва, а й безпосередньо в кабінетах суддів. Однак, за його словами, частину цих обшуків не погодило керівництво ГПУ.

 

«Генпрокурор Юрій Луценко спочатку відмовляв у зустрічах, а потім просто поїхав у відпустку», — зазначив очільник управління спецрозслідувань ГПУ.

 

Як повідомляла УМ, прокуратура підготувала повідомлення про підозру для керівництва і чотирьох суддів Окружного адміністративного суду Києва за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів. 

 

За версією слідства, судді ухвалювали в ручному режимі рішення про звільнення певних членів ВККС і призначення інших членів попри те, що начебто оголошували якісь конкурси на ці посади. Також зафіксовано багато ознак втручання інших органів державної влади в роботу суддів. 

 

В Окружному адміністративному суді відреагували на обшуки НАБУ і департаменту спецрозслідувань ГПУ і заявили про тиск.