Суд вирішив, що Богдана незаконно виключили зі списку партії Порошенка

18:29, 11.10.2019
Суд вирішив, що Богдана незаконно виключили зі списку партії Порошенка

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Центральної виборчої комісії від 2016 року, яким нинішній глава Офісу президента Андрій Богдан був виключений з виборчого списку партії Блок Петра Порошенка.

 

Про це йдеться на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

 

На виборах Верховної Ради 2014 року Богдан був номером 74 у списку БПП, але до парламенту так і не потрапив, бо туди пройшли лише перші 64 кандидати.

 

На початку 2016 року Рада ухвалила закон, який дозволив партійним лідерам виключати кандидатів у депутати з виборчих списків вже після виборів. Лише через місяць партія Порошенка скористалася новою нормою і виключила Богдана зі списку як людину "яка не бере участі у партійній діяльності". ЦВК ухвалила відповідну постанову.

 

Але наприкінці 2017 року Конституційний суд скасував вищезгаданий закон, і Богдан звернувся до ЦВК з вимогою поновити його в списку партії. Там йому відмовили, пояснивши відсутністю необхідного механізму.

 

Тоді Богдан звернувся до суду, який взявся за цю справу у березні 2018 року.

 

І аж тепер ОАСК задовольнив позов голови ОП і скасував постанову ЦВК про виключення Богдана зі списку БПП.

 

Також суд визнав протиправною бездіяльність комісії щодо невизнання Богдана обраним нардепом. Водночас суд відмовився зобов'язати ЦВК зареєструвати Богдана нардепом, оскільки фракція БПП припинила своє існування у зв'язку з позачерговими виборами 2019 року.