Нідерланди просять розслідувати роль України в катастрофі MH17

21:54, 02.10.2019
Нідерланди просять розслідувати роль України в катастрофі MH17

(Фото Газета 2000)

Палата представників Нідерландів хоче, щоб розпочалось розслідування щодо України та дослідилась її причетність до катастрофи МН17.

 

Про це повідомляє видання "Rtlnieuws.nl".

 

 Ініціативу на засіданні у вівторок, 1 жовтня, підтримали 8 фракцій.

 

Як зазначають в публікації, нідерландська Рада безпеки дійшла висновку в 2015 році, що українська держава має закрити свій повітряний простір.

 

Також Нижня палата парламенту Нідердландів прийняла рішення обговорити питання щодо катастрофи повторно у вівторок, першого жовтня.

 

Окрім того, від уряду країни вимагають розслідування усіх фактів щодо повітряної катастрофи боїнга і стосовно Росії, і стосовно України. Засновуючись на цьому в парламенті вирішили зробити перший крок та просити докладення всіх зусиль у справі.

 

Міністр закордонних справ Нідерландів справ Стеф Блок висловив думку, що "законних підстав" для розслідування немає. За його словами, складність полягає в тому, що для цього необхідна "співпраця не лише з боку України, але і з боку Росії".

 

Раніше уряд Нідерландів відмовлявся робити які-небудь кроки щодо ролі України з метою збереження хороших відносин між країнами.

 

На даний момент уряд Нідерландій нічого не вирішував щодо України.

 

Як повідомляла УМ, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Натоміть Росії були видані 35 засуджених, 11 з них були помилувані, 19-м скасовано запобіжний захід, двоє вже перебували на волі, одного було передано російській стороні раніше. Одним з переданих був Володимир Цемах.

 

Після цього, президент України Володимир Зеленський сказав, що домовленості з Володимиром Путіним щодо першого етапу завершення війни на Донбасі виконані.

 

Слідство Нідерландів перевели Володимира Цемаха в статус підозрюваного в катастрофі МН17. Раніше Цемах числився у справі про катастрофу як свідок.

 

Читайте також: Річниця катастрофи МН17: прем’єр Малайзії неочікувано підтримав позицію Росії