На Прикарпатті перепоховали жертв комуністичного терору

20:31, 30.09.2019
На Прикарпатті перепоховали жертв комуністичного терору

(фото 5 каналу)

Останки жертв комуністичного терору перепоховали у Більшівцях, що на Прикарпатті.

 

На масове захоронення неподалік колишньої в'язниці НКВС пошуковці натрапили цього літа.

 

На більшості скелетів судмедексперт виявив сліди тортур. Третина похованих – діти, повідомляє 5 канал.

 

Мешканка Більшівців Марія Віцько пам'ятає, як у 40-х роках минулого століття в селище звозили тіла вбитих вояків Української повстанської армії.

 

"То чомусь так було потайно. Так, ніби не знали. Дехто з людей знав, котрі там ближче були, виділи, як то звозили. Я тільки пам'ятаю, як там нижче кидали хлопців наших. То я навіть пам'ятаю, одному були встрілили в око, такий страшний був. Так було страшно дивитися. Потім ввижався мені перед очима", – розповідає жінка.

 

 

 

На масове поховання неподалік колишньої в'язниці НКВС пошуковці натрапили цього літа. У колективній могилі в декілька шарів були закопані 59 людей, з них 21 дитина. Наймолодшій було лише два роки. Ані фрагментів одягу, ні особистих речей пошуковці не виявили. Поруч лежало лише декілька радянських монет, датованих 1946 роком. На більшості скелетів судмедексперти побачили сліди тортур.

 

Судмедексперт Омелян Левицький розповів: "Дитячих черепів було 21, всі черепи потрощені зовсім. Пошкодження відносно характерні – переломи не самого черепа, а перелом основи черепа. Основа черепа дуже слабенька. І досить було тільки сидячого того мученика вдарити добре по голові, і череп насаджувався на хребет".

 

За припущенням істориків, пошуковці натрапили на поховання людей, яких утримували в підвалах в'язниці НКВС за зв'язки їхніх родин з українським підпіллям. Перш ніж убити, ув'язнених катували.

 

"Один з працівників, зараз уже не пригадаю його прізвища, він так знущався, що змушував жінок, навіть вагітних жінок лягати на підлогу, вилазив на стіл і зіскакував з того стола на тих нещасних. Не витримували умов: холод, голод, побиття, інфекційні захворювання", – розказує Василь Тимків, директор КП "Пам'ять".

 

Останки жертв НКВС перепоховали у склепі на кладовищі у Більшівцях. Жодного імені історикам поки що встановити не вдалося.