Зеленський заявляє про ймовірну відсутність США на наступній зустрічі у «нормандському форматі»

10:00, 26.09.2019
Зеленський заявляє про ймовірну відсутність США на наступній  зустрічі у «нормандському форматі»

Президент Володимир Зеленський заявив, що поки не планує розширювати склад учасників Нормандського формату.

 

Про це на пресконференціі сказав Володимир Зеленський, яка відбулася після зустрічі з Трампом.

 

За його словами, дата наступної зустрічі ще не узгоджена.

 

Зеленський розповів, що вже звертався до США з пропозицією долучитись до переговорів, а під час зустрічі з президентом США Дональдом Трампом вперше особисто запросив його до Нормандського формату.

 

Президент пояснив, що першу свою зустріч такого формату з представниками Франції, Німеччини та Росії хоче провести у нинішньому складі. У разі відсутності прогресу можливе залучення інших країн, зокрема і США.

 

"Зараз нам треба перший раз у моєму політичному житті зустрітися у цьому форматі, який є. Якщо він не буде працювати й не буде рухатися, тоді так, ми будемо долучати. І не лише Америку."

 

В Нормандський формат щодо врегулювання ситуації на Донбасі входять Україна, Німеччина, Росія та Франція. 

 

Як повідомляла УМ, держдеп США підтримує ініціативу глави української держави Володимира Зеленського щодо розширення "нормандського формату" для переговорів, однак будь-який новий формат вирішення конфлікту на Донбасі потребуватиме домовленості усіх сторін. 

 

Водночас Франції наразі не розглядають питання про можливість розширення нормандського формату за рахунок Сполучених Штатів Америки.

 

Зеленський під час короткого спілкування з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, з ініціативи останнього, говорив із главою МЗС РФ про підготовку зустрічі у "нормандському форматі".

 

Зеленський обговорив із Федеральною канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель стан підготовки до зустрічі «нормандської четвірки» для узгодження подальших кроків для врегулювання конфлікту на Донбасі.