США готові брати участь у вирішенні конфлікту на Донбасі

08:09, 09.08.2019
США готові брати участь у вирішенні конфлікту на Донбасі

Держдеп США підтримує ініціативу глави української держави Володимира Зеленського щодо розширення "нормандського формату" для переговорів, однак будь-який новий формат вирішення конфлікту на Донбасі потребуватиме домовленості усіх сторін.

 

Про це повідомляє Голос Америки.

 

"Україна має всі права шукати партнерів для розв'язання одного з найбільших конфліктів сучасної Європи. Відносно "нормандського формату" з чотирьох країн – США висловили бажання брати участь у вирішенні конфлікту на Донбасі. Зараз ці зусилля очолює призначений для проведення переговорів спеціальний представник Курт Волкер. Потрібна домовленість всіх сторін для створення будь-якого нового формату", - заявив заступник помічника державного секретаря США Джордж Кент.

 

"Ми дуже підтримуємо зусилля президента Зеленського щодо здійснення кроків у напрямку миру. Дії українських військових у Станиці Луганській, бажання відбудувати міст, необхідний для задоволення гуманітарних потреб, демонструє намір нового українського уряду зробити кроки у правильному напрямку", - наголосив Кент.

 

"Але відданість США збереженню територіальної цілісності та суверенітету України є непохитною, і ми віримо, що весь Донбас є частиною України, так само, як і Крим. І такою залишатиметься наша політика та наше зобов'язання допомогти Україні відновити її суверенітет та територіальну цілісність", - пообіцяв представник влади США.

 

Як повідомляла УМ, президент Франції Емманюель Макрон погодився на зустріч лідерів «нормандського формату» під час телефонної розмови українським колегою Володимиром Зеленським.

 

 6 серпня на фронті, поблизу Павлополя, загинули чотири українські військовослужбовці.

 

Президент України Володимир Зеленський вранці 7 липня подзвонив президенту Росії Володимиру Путіну стосовно загибелі українських військових.

 

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян відреагував на вбивство 4 українських морпіхів на Донбасі та звернувся з цього приводу із жорстким посланням до президента Володимира ЗеленськогоПрезидент України Володимир Зеденський закликав лідерів країн-учасниць Нормандського переговорного формату – Еммануеля Макрона, Ангелу Меркель та Володимира Путіна – якомога швидше зібратися для відновлення перемовин. 

 

Путін у розмові з Зеленським вимагав особливого статусу для окупованих територій Донбасу.