Прем’єр Британії Джонсон має намір порушити закон заради Brexit - ЗМІ

12:53, 15.09.2019
Прем’єр Британії Джонсон має намір порушити закон заради Brexit - ЗМІ

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон має намір проігнорувати новий закон, який покликаний зашкодити йому вивести Британію з ЄС без угоди наступного місяця, і готовий боротися за це у британських судах.

 

Про це стало відомо агентству Bloomberg від високопоставленого чиновника в уряді Британії, пише "Європейська правда".

 

За словами джерела, Джонсон ухвалив рішення про жорсткі дії на тлі підготовки до своєї першої зустрічі тет-а-тет з президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером в понеділок.

 

Джонсон обіцяє зробити все можливе, щоб домовитися про угоду з ЄС і провести її через парламент до закінчення крайнього терміну Brexit 31 жовтня. Але він скаже Юнкеру, що не збирається просити про нову відстрочку Brexit, якщо переговори будуть безрезультатними.

 

Джонсон також заявить, що відкине будь-яку пропозицію про відстрочку, якщо така надійде від інших 27 лідерів ЄС на саміті наступного місяця.

 

За словами джерела, Джонсон відмовиться просити про нове відтермінування, як цього вимагає закон. Якщо на саміті в Брюсселі 17-18 жовтня не буде досягнуто угоди з лідерами ЄС, уряд реалізуватиме "жорсткий" Brexit.

 

Чиновник стверджує, що за такого сценарію Джонсон готовий боротися за своє рішення в суді, якщо його опоненти оскаржать його дії.

 

Як повыдомляла УМ,  9 вересня Єлизавета II схвалила закон про відтермінування виходу Великої Британії з Європейського Союзу без угоди.

 

Відповідно до закону, прем'єр країни Борис Джонсон повинен попросити ЄС перенести крайній термін Brexit на 31 січня 2020 року. Мета цього заходу - уникнути "жорсткого" виходу з ЄС - без двосторонньої угоди з Брюсселем.

 

Прем'єр-міністерка Великої Британії Тереза Мей попросила Євросоюз відтермінувати Brexit до 30 червня 2019 року.

 

Раныше, 29 березня було третє голосування за угоду Мей, і депутати вкотре не підтримали її.

 

23 березня у Лондоні десятки тисяч людей вийшли з вимогою провести новий референдум щодо Brexit. Тереза Мей виключила проведення другого референдуму щодо виходу Британії з ЄС і заявила, що планує вивести країну з ЄС до 30 червня.

 

27 березня Мей заявила, що піде у відставку до наступного етапу переговорів щодо Brexit, якщо парламент підтримає її варіант угоди.

 

23 червня 2016 року у Британії відбувся референдум, який показав, що 52% британців воліють покинути Євросоюз.

 

29 березня 2017 року Велика Британія офіційно повідомила Європейський союз про свій намір покинути ЄС, запустивши процедуру Brexit.

 

На позачерговому саміті в Брюсселі 27 держав Євросоюзу схвалили угоду про вихід Великої Британії з об’єднання, так званий Брекзіт.

 

Повідомлялось, що остаточна вартість Brexit для Британії може сягнути 55 мільярдів євро. Цю суму країна виплачуватиме ЄС до 2064 року.

 

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп зажадав від уряду активізувати підготовку країни на випадок, якщо Велика Британія вийде з ЄС без угоди