Олег Сенцов 5 років тюрем беріг символ - банку з жовто-блакитними стрічками (відео)

10:53, 13.09.2019
Олег Сенцов 5 років тюрем беріг символ - банку з жовто-блакитними стрічками (відео)

(фото: прес-служба президента України)

Український режисер Олег Сенцов, який понад 5 років провів в ув’язненні Росії і був звільнений у межах обміну 7 вересня, виступив на форумі YES в Києві.
 
Він розповів про те, як дратував наглядачів у тюрмі тим, що вирізав жовту і блакитну стрічки, наклеїв їх на банку, написав на ній "Слава Україні" і ставив на виду.
 
Під час промови Сенцов також показав тюремний бейдж, який поклав у банку і закликав президента України Володимира Зеленського якомога скоріше заповнити банку такими бейджами незаконного ув’язнених українців. 
 
Як відомо, 16 зустріч "Ялтинської європейської стратегії" Віктора Пінчука проходить за назвою "Щастя зараз. Нові підходи для світу в кризі".
 
Далі наводимо слова Олега Сенцова:
 
"Сьогодні буду говорити про головне - про просту пластикову банку й те, що має бути в ній. Там, де я був 5 років, там кожна дрібниця має значення. Там нічого не викидають, всьому знаходять застосування. Пакетики чаю можна зберігати в коробочці або банці. Я зберігав у банці.
 
 
Це була не проста банка. У мене були дві зошити - жовтий і синій... Я вирізав із цих зошитів дві смужки: синю і жовту - наклеїв на цю банку і написав два слова "Слава" та "Україні". І поставив на саме видне місце.
 
Усі 5 років, поки я подорожував по тюрмах Росії, вона була зі мною. Я ставив її на найбільш помітне місце. Вона дуже дратувала тюремників. Її постійно в мене забирали, відривали прапор, намагалися топтати - було багато дрібної метушні за цю банку.
 
Це була моя маленька боротьба. Це, звісно, не Іловайськ і не Дебальцеве. Я не був на Донбасі, не був на війні - мене арештували за два дні до того, як я мав туди поїхати. Так вийшло. У кожного своя доля.
 
Я вів свою маленьку боротьбу - нікому не відому, нікому не видну, один на один із цією системою: за себе, за свою гідність, за свою країну і за дві смужки - жовту і синю".
 
Олег Сенцов дістав свою банку і свій тюремний нагрудний знак із червоною смугою: "Червона смуга означає "схильний до втечі спецв'язень, спецконтроль...".
 
 
"У деяких арміях світу є правило: при загибелі бійця його командир відриває жетон для того, щоб зібрати звіт про загиблих. Це сумна традиція. Я б хотів завести іншу", - сказав кримський режисер.
 
Сенцов поклав у банку свою нагрудний знак в’язня і сказав: "Мені б дуже хотілося, щоб ця банка якомога швидше наповнилася бирками тих, хто все ще перебуває у полоні - в Росії, на Донбасі та в Криму".
 
"Пан президент, зробіть, щоб ця банка якомога швидше була повна", - звернувся Сенцов до Володимира Зеленського, який також бере участь у форумі.
 
Зеленський у своєму виступі відповів: "Я буду намагатися все це зробити, я впевнений, що ця банка заповниться. Але я буду робити все, щоб вона заповнилась дуже швидко".
 

 
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ФСБ міняла свідчення в справі Олега Сенцова щомісяця.
 
Також Олег Сенцов розповів, що за два тижні до виборів президента в Україні 2014 року окупанти пропонували йому скосити строк, якщо він дасть "викривальні свідчення на когось з Києва".
 

Як повідомляла "УМ", 7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35".

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Натоміть Росії були видані 35 засуджених, 11 з них були помилувані, 19-м скасовано запобіжний захід, двоє вже перебували на волі, одного було передано російській стороні раніше. Одним з переданих був Володимир Цемах.