Олегу Сенцову для м'якшого вироку пропонували «здати» когось з Києва

19:49, 10.09.2019
Олегу Сенцову для м'якшого вироку пропонували «здати» когось з Києва

Звільнений політв'язень Кремля, український режисер Олег Сенцов розповів, що за два тижні до виборів президента в Україні 2014 року окупанти пропонували йому скосити строк, якщо він дасть "викривальні свідчення на когось з Києва".
 
Про це він сказав під час прес-конференції в Києві.
 
"Приходить слідчий і каже мені: "На тебе є свідчення, ти в будь-якому разі сядеш, але можеш полегшити свою долю - засвідчити проти когось у Києві. От є Кличко... когось іще знаєш, хто був на Майдані? Давай на будь-кого... Хочеш на Кличка, хочеш на когось іншого, будь-яке прізвище нам підходить"... Маєте розуміти, що це все відбувалося за два тижні до виборів президента в Україні у 2014 році. Їм був потрібен скандал", - розповів Олег Сенцов.
 
"Він сказав (слідчий): "Або даєш свідчення - отримаєш 7 років, якщо ні - підеш "паровозом" і отримаєш 20". Я сказав: "Ні!", одразу, не роздумуючи, і ніколи про це не жалкував. І коли отримав 20 років, я не здивувався, бо як вони обіцяли, так вони і зробили", - розповів він.
 
За його словами, він міг втекти за добу до затримання з Криму, в нього була можливість, однак він нею не скористався. 
 
Крім того, Сенцов розповів, що на третій день голодування він почав вести щоденник і анонсував, що скоро про це видасть книгу.
 
За словами ж Олександра Кольченка, йому окупанти пропонували "роботу", але він віджартувався і відповів слідчим, що має спочатку дізнатися про "умови праці" і "заробітну плату".
 
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ФСБ міняла свідчення в справі Олега Сенцова щомісяця.