Командир моряків Денис Гриценко пояснив, чому не стріляли в Азові

21:58, 12.09.2019
Командир моряків Денис Гриценко пояснив, чому не стріляли в Азові

Денис Гриценко (фото: UA|TV)

Звільнений із російського полону капітан другого рангу Денис Гриценко каже, що самостійно приймав рішення не стріляти у відповідь під час сутички із російськими кораблями у Керченській протоці у 2018 році.
 
Про це він сказав під час прес-конференції звільнених з російського полону українських моряків.
 
"Щодо того, чому ми не відкривали вогонь. Розумієте, ми йшли туди не з метою застосування зброї. Це був мирний перехід і норми міжнародного морського та плавання, договір між Україною і Росією щодо використання Керченської протоки (були дотримані, - ред.)", - сказав він.
 
Він також додав, що звільнені з полону моряки готові продовжити службу в лавах Збройних сил України.
 
"Усі 24 військовослужбовці готові продовжити службу у лавах Збройних Сил України... Ми є військовослужбовцями Збройних Сил і цим пишаємося. Якщо треба буде поїхати і виконувати завдання за призначенням, то я готовий зараз це зробити. І я на сто відсотків упевнений, що і решта хлопців також", - сказав Денис Гриценко.
 
За його словами, морський перехід судна з порту Одеси до Бердянська був плановим і моряки були попереджені про можливі провокації з боку Росії.
 
На прес-конференції були присутні також командир рейдового буксира "Яни Капу" Олег Мельничук, старший комендор Андрій Артеменко, моторист-електрик МБАК "Вишгород" Андрій Оприско.
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
Троє хлопців були поранені: Андрій Артеменко, Василь Сорока та Андрій Ейдер. Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і обіцяли судити за законами Росії.
 
25 травня Міжнародний трибунал зобов’язав Росію звільнити українських моряків.
 
7 вересня в Україну в рамках обміну "35 на 35" повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних політв’язнів: Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов, Едем Бекіров.