Верховна Рада підтримала закон про про конфіскацію незаконного майна чиновників

12:31, 11.09.2019
Верховна Рада підтримала закон про про конфіскацію незаконного майна чиновників

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні та за основу законопроєкт про конфіскацію незаконних активів державних чиновників та представників органів місцевого самоврядування. Крім того, проєкт закону передбачає покарання за набуття незаконного майна.

 

Відповідний законопроєкт під номером 1031 Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді ще у червні 2019 року.

 

Його підтримали 316 депутатів.

 

З-поміж іншого законопроєкт вносить зміни до законодавчих актів України про те, що за рішенням суду набуває законної сили визнання необґрунтованими набуті активи та стягнення їх у дохід держави. Мовиться про активи осіб, уповноважених на виконання державної влади та органів місцевого самоврядування.

 

Крім того, цей законопроєкт урегульовує визначення того, що саме є незаконним активом. Такимм вважатимуться ті активи, вартість яких у понад 204 тисячі гривень перевищує доходи чиновника.

 

Таке порушення каратимеся позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Згідно з проєктом закону, позов про визнання активів необґрунтованими подаватиме НАБУ за погодженням САП. Під дію законопроєкту також потраплятиме незаконне майно, набуте за три роки до того, як закон набуде чинності.

 

Крім того, Верховна рада підтримала скорочену процедуру підготовки законопроєкту до другого читання. За проголосували 254 депутати.

 

Законопроєкт, фактично, є відновленням закону про незаконне збагачення, раніше скасоване рішенням конституційного суду через його неконституційність.

 

26 лютого стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про відповідальність за незаконне збагачення. Зі скаргою на цю статтю КК до Конституційного суду 12 грудня 2017 року звернулися 59 народних депутатів.

 

Сам глава Конституційного суду, коментуючи скасування кримінальної статті щодо незаконного збагачення, заявив, що у США також немає цієї статті.

 

Громадські організації попередили, що скасування відповідальності за незаконне збагачення призведе до припинення співпраці з МВФ.

 

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в Україні ввели у 2015 році в межах виконання Плану дій з візової лібералізації ЄС. Ця вимога також було включена в меморандум співпраці з Міжнародним валютним фондом.