Дональд Туск, Ангела Меркель, G7 та Рада Європи вітають обмін ув'язненими між Росією та Україною

17:39, 07.09.2019
Дональд Туск, Ангела Меркель, G7 та Рада Європи вітають обмін ув'язненими між Росією та Україною

Президент Європейської Ради Дональд Туск радий звільненню Олега Сенцова та моряків і закликав Росію звільнити всіх політв'язнів.

 

Про це Туск написав у суботу на своїй сторінці в Твіттері.

 

«Нарешті! Зі звільненням Олега Сенцова і українських моряків я зітхнув з полегшенням. Я продовжую закликати Росію звільнити всіх політв'язнів і поважати територіальну цілісність України», - заявив президент РЄ.

 

Канцлер ФРН Ангела Меркель у суботу також вітала обмін ув'язненими між Росією і Україною, заявив представник уряду ФРН Штеффен Зайберт.

 

"Цей нещодавній обмін ув'язненими між Росією і Україною - знак, що дає надію", - наводить він слова Меркель на своїй сторінці в Twitter.

 

За словами Меркель, вона радіє тому, що український режисер Олег Сенцов і моряки України нарешті повернулися додому.

 

"Це спонукає і надалі щосили працювати над реалізацією Мінських домовленостей. Уряд ФРН до цього готовий", - додала вона.

 

Свої вітання висловили посли країн G7, при цьому висловивши сподівання на звільнення інших українських громадян.

 

"Посли країн G7 вітають звільнення 35 утримуваних українців і разом з українським народом радіють їхньому поверненню додому. Ми вітаємо українську владу з цим звершенням. Ми пам'ятаємо про інших ув'язнених і сподіваємося на їх швидке звільнення", - йдеться в повідомленні послів групи семи в Україні в Твіттері в суботу.

 

Зі свого боку, представник генерального секретаря Ради Європи Даніель Гольтген заявив, що звільнення утримуваних осіб між Україною і Росією є важливим кроком для нормалізації відносин між державами.

 

"Ми вітаємо звільнення ув'язнених Росією і Україною сьогодні. Це важливий і позитивний крок у напрямку нормалізації відносин між двома державами-членами Ради Європи. Ми готові допомогти у процесі примирення на основі Європейського суду з прав людини", - йдеться в повідомленні офіційного представника генерального секретаря Ради Європи Даніеля Гольтгена на його сторінці в Твіттері.

 

 

Як повідомляла УМ, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

 

Після цього, президент України Володимир Зеленський сказав, що домовленості з Володимиром Путіним щодо першого етапу завершення війни на Донбасі виконані.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Група Європейської народної партії, найбільша в Європарламенті, привітала Олега Сенцова та інших українців зі звільненням з російських в'язниць.

 

Керівництво ОБСЄ вітає обмін ув'язненими між Росією та Україною