Екс-командир окупантів ДНР Володимир Цемах звільнений з-під арешту (відео)

12:12, 05.09.2019
Екс-командир окупантів ДНР Володимир Цемах звільнений з-під арешту (відео)

(фото: facebook.com / Олена Лунькова)

Київський апеляційний суд 5 вересня звільнив з-під арешту громадянина України, колишнього бойовика угруповання "ДНР" Володимира Цемаха.
 
Його відпустили прямо з залу суду під особисте зобов'язання.
 
"Застосувати до підозрюваного Цемаха Володимира Борисовича запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Звільнити з-під варти в залі суду", - зачитала рішення суддя.
 
Таким чином, суддя скасував постанову Шевченківського суду про продовження Цемаху запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою до 20 жовтня 2020 року.
 
Як на початку розгляду апеляційної скарги заявив суддя, захист Цемаха вважає його тримання під вартою незаконним, оскільки в матеріалах справи, на думку захисту, відсутні докази вчинення ним злочину.
 
 

 

Цемах підтримав позицію свого адвоката. Прокурор своєю чергою заперечуєвав проти звільнення Цемаха з-під варти.
 
Захист Цемаха наголошував, що "більшість доказів, якими прокурор обґрунтував підозру, були зібрані у 2014-2015 роках", здебільшого це матеріали з мережі інтернет. З того часу минуло вже понад 5 років. Тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, і стаття 29 Конституції України забезпечує право кожної людини на свободу, розповів захисник Гонтарєв, пише "Цензор.нет".
 
Як відомо з неофіційної інформації, саме видачі Цемаха домагається Росія, гальмуючи обмін полоненими.
 
Нагадаємо, наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing, - ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року.
 
За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819".
 
Своєю чергою ГПУ отримала лист від головного прокурора Нідерландів із вимогою не видавати Росії фігуранта у справі збитого MH17 Цемаха.
 
 
Цемах може бути ключовим свідком у міжнародному розслідуванні авіакатстрофи.