Болгарія закликала Росію не називати боротьбу СРСР з нацизмом «визволенням» Європи

10:46, 04.09.2019
Болгарія закликала Росію не називати боротьбу СРСР з нацизмом «визволенням» Європи

Софія засудила організовану посольством Росії в Болгарії виставку до 75-річчя «визволення» Східної Європи від нацизму, і закликала російську дипломатичну місію «не підтримувати сумнівну з історичної точки зору тезу», що прибуття радянських військ до Болгарії було «звільненням».

 

Радянські війська, які брали участь у захопленні Болгарії 45 років тому, принесли народам Центральної та Східної Європи піввікові репресії, підкреслили у МЗС Болгарії. Саме так у Софії прокоментували виставку, присвячену річниці історичних подій.

 

Виставку підготувало Російське історичне товариство в Болгарії.

 

Її відкриття заплановане на 9 вересня – день вступу радянських військ на територію Болгарії в 1944 році, який до 1989 року був національним святом країни.

 

В офіційній заяві Міністерства закордонних справ Болгарії сказано, що. незважаючи на внесок СРСР у розгром нацизму в Європі, «не слід закривати очі на те, що багнети радянської армії принесли народам у Центральній і Східній Європі півстоліття репресій, придушення громадянського сумління, тупиковий економічний розвиток і відірваність від динаміки процесів у розвинених європейських державах».

 

У відомстві закликали залишити історикам трактування подій 75-річної давнини .

 

"Із погляду міжнародного права факти очевидні: переворот 9 вересня був прямим наслідком оголошення СРСР війни Болгарії 5 вересня 1944 року та подальшого введення радянських військ на територію, нейтральну щодо СРСР. Радянський Союз оголосив війну Болгарії, коли до влади щойно прийшов новий демократичний уряд, який оголосив про припинення зв'язків із нацистською Німеччиною та підтвердив позицію нейтралітету Королівства Болгарії проти Росії. За цим слідує тимчасова окупація Болгарії СРСР та союзниками, формально керована представниками коаліції, але де-факто здійснювана виключно за допомогою радянської військової присутності", – пояснили в зовнішньополітичному відомстві Болгарії.

 

У Софії підкреслюють, що внаслідок того, що сталося 75 років тому, Болгарія потрапила в зону впливу СРСР, що призвело до 45 років "правління тоталітарного режиму, заснованого на більшовицько-ленінській версії комуністичної ідеології".


Посольство РФ у Софії вже прокоментувало цю заяву у Facebook.

 

"Виставку... підготовлено за сприяння Російського історичного суспільства, вона спрямована виключно на ознайомлення болгарської громадськості з архівними матеріалами з російських фондосховищ. Багато з документів було раніше невідомо чи нещодавно розсекречено і вони свідчать про вирішальну роль Червоної армії у визволенні людства від фашистської чуми. Ця виставка не має нічого спільного із сьогоднішнім болгарським політичним дискурсом чи окремими політичними силами, тому ми дещо збентежені тим, що можна робити якісь офіційні заяви до ознайомлення із самою експозицією", – вважають російські дипломати.

 

Нагадаємо, 8-го і 9 вересня 1944 року радянські війська провели так звану Болгарську військову операцію, результатом якої стало захоплення країни, яка не брала участі в боях проти СРСР, але надавала свою територію військам Гітлера. Після захоплення Болгарії радянськими військами в Софії встановили промосковську владу.